W tym dniu polecam szczególnie wydaną niedawno płytę, która ostatnimi czasy pięknie prezentowała się premierowo słuchaczom poniedziałkowych programów „Koło Kultury” w Radiu Kraków;
- A
- A
- A
Risi e bisi z laguny nad Wisłę
25 kwietnia - dzień wielkiego święta w Wenecji. To La Festa di San Marco -święto patrona miasta-świętego Marka.Album ''Gloria'' zawiera sakralne arcydzieła weneckiego baroku skomponowane przez ''rudego księdza” z dzielnicy Castello.
Cudownie brzmią tutaj muzycy ze szwajcarskiego zespołu I Barocchisti pod dyrekcją Diego Fasolisa.
Temu zespołowi, doskonale znanemu krakowskiej publiczności, towarzyszą piękne głosy, których posiadacze też byli u nas oklaskiwani-to rosyjska sopranistka- Julija Leżniewa oraz książę kontratenorów rodem z Argentyny-Franco Fagioli. Myślę sobie, że taka płyta to ''markowy'' prezent doskonały.
A w Wenecji kulminacją święta są regaty z wyspy Sant' Elena do Punta della Dogana.
W Bazylice świętego Marka odprawiana jest uroczysta msza. Mężczyźni obdarowują czerwonymi różami ukochane.
A dawniej doża dostawał wspaniała potrawę - ryż z groszkiem - risi e bisi.
Można zrobić dziś takie danie ukochanej osobie-niech się poczuje niczym władca laguny.
Wiele jest przepisów. Może być taki:
Składniki
300 g ryżu do risotto (carnaroli, vialone nano lub arborio)
600 g wyłuskanego zielonego groszku.
2 cebule
100 g pancetty (rodzaj wędzonego boczku zwiniętego w rulon), niektórzy dają tu szynkę parmeńską
pęczek zielonej pietruszki
bulion warzywny (2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 1 pietruszka)
sól, pieprz
100 g masła
200 g startego parmezanu
Obrane marchewki i pietruszkę wrzućcie do garnka i zalejcie zimną wodą, dołóżcie seler naciowy i nieobraną cebulę przekrojoną na pół i wsypcie łyżeczkę soli. Mniej więcej pół godziny później będziecie mieli gotowy bulion. Zwłaszcza, że gdy się gotuje można przygotowywać risotto. Drobno pokrojoną pancettę podsmażamy na maśle z posiekaną cebulą. Gdy się zeszkli dosypujemy ryż. Po chwili zalewamy patelnię bulionem, potrząsamy patelnią, solimy delikatnie, pieprzymy i patrzymy jak ryż wchłania bulion. W połowie gotowania, po mniej niż 10 minutach dosypujemy groszek, posiekaną zieloną pietruszkę i uzupełniamy bulion. I znów potrząsamy patelnią. I znów patrzymy. Gdy ryż zmięknie dokładamy pozostałą część masła, i tarty parmezan. Mieszamy energicznie i podajemy.
Przy okazji przypomniałem sobie, jak trzy lat temu Warszawa cieszyła się z powrotu weneckiego lwa na fasadę kamienicy na Starówce. Pan w telewizji obwieścił, że to jedyna w Polsce kamienica z lwem świętego Marka. A my - krakowscy wenecjanie lub weneccy krakowianie - pytamy:a co z kamienicą, która sobie stoi na krakowskiej ulicy (nomen omen) Wenecja 1? Mamy tam mozaikę przedstawiającą lwa św. Marka z łacińskim napisem „Pokój Tobie, Marku”.
Nieopodal, bo przy alei Mickiewicza 3, znajdziemy płaskorzeźbę Dunikowskiego z owym lwem. Jak dobrze się rozejrzymy, to znajdziemy go też na ulicy Długiej oraz na Sławkowskiej.
A zajadając ''risi e bisi'', które jest (przez zieloność groszku) prawdziwym świętem wiosny na talerzu, z dużą dozą (dożą) pewności możmy w ten sposób przegnać ostatecznie zimę :)
Komentarze (0)
Najnowsze
-
07:42
Diecezja Tarnowska pomaga dzieciom ze Strefy Gazy
-
07:24
Wilki znowu przestraszyły mieszkańców powiatu tarnowskiego. Będzie dodatkowy odstrzał?
-
07:11
Brakuje mebli i drobnego sprzętu medycznego. Hospicjum w Stróżach prosi o pomoc
-
06:53
Skąd w Małopolsce wział się zespół cmentarzy zachodniogalicyjskich?
-
06:36
Oświęcim: policja zatrzymała 38-latka, który znęcał się nad córkami
-
06:19
W środę będzie zimno. W górach może spaść śnieg i deszcz ze śniegiem
-
06:07
Kamienica nie chce, Szczawie pomoże więc Ropa
-
06:01
Aktualności komunikacyjne Radia Kraków 13.11
-
22:30
Janusz Majewski kręcił tam sceny do filmu „Miłość w przejściu podziemnym”, a bibliofile polują na „białe kruki”. Przypadek Stefana Kamińskiego.
-
20:41
Wzrost stawki za odbiór odpadów komunalnych w Olkuszu. Winny... brak konkurencji
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze