"Kuchnia regionalna" na antenie Radia Kraków w poniedziałki o 10:50. Tam więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek z naszego regionu. Zapraszamy!

 


Łom:
25 dag margaryny
25 dag cukru pudru
3 budynie czekoladowe
3 paczki herbatników szkolnych
2 jajka
aromat arakowy
rodzynki
2 płytki wafli

W garnku rozgrzewamy margarynę, dodajemy cukier, ciągle mieszając, dodajemy budynie w proszku. Kiedy składniki się połączą, zestawiamy garnek z ognia, studzimy, dodajemy jajka oraz pokruszone na kawałki herbatniki oraz rodzynki. Wykładamy masę na wafel i przykładamy drugim. Wynosimy w chłodne miejsce i przykładamy wafel czymś ciężkim (np. deską do krojenia z odważnikiem). Po schłodzeniu kroimy na kwadraty lub romby. Podajemy do kawy lub herbaty. 
 

Fot. Kalina Szyszka-Treppa