Omlet” z płatków owsianych z marchewką i siemieniem
 
1 filiżanka płatków owsianych
1 cebula drobno pokrojona
1 marchew pokrojona w paseczki
2 łyżki prażonego siemienia lnianego lub ziaren sezamu
2 jajka
mąka do zagęszczenia masy
sól, pieprz, zioła (np. lebiodka)
 
Płatki moczyć dwie godziny w letniej wodzie, odcisnąć.
Dodać cebulę, marchew, siemię, przyprawy oraz roztrzepane jajka.
Można zagęścić mąką, aż do uzyskania stosownej konsystencji.
Omlet smażyć na małej patelni ( znakomita jest patelnia na bliny - jak spodek).
Można też kłaść łyżką na rozgrzany olej  mini- omleciki.

.

 

"Kuchnia regionalna" na antenie Radia Kraków w poniedziałki o 10:50. Tam więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek z naszego regionu. Zapraszamy!