- A
- A
- A
W przyklasztornej kuchni w Nowym Sączu pachnie już świętami
Produkcja świątecznych pierników ruszyła pełną parą. Siostry niepokalanki z Białego Klasztoru w Nowym Sączu rozpoczęły wypieki bożonarodzeniowych słodkości. Z piernikowego ciasta przygotowywane są bombki, aniołki, szopki i choinki.W przyklasztornej ciastkarni przyjmowane są już także świąteczne zamówienia. Praca w kuchni trwa od świtu do późnego wieczora.
- Przygotowujemy już mielony mak. Przed świętami w sumie potrzebnych będzie 150 kg maku. W piekarniku pieką się już biszkopty i klasztorny chleb - mówią pracownice przyklasztornej kuchni.
Wypieki sióstr niepokalanek trafiają na stoły w całej Polsce. Jak mówi niepokalanka siostra Daria - zamawiają je m.in. mieszkańcy Warszawy i Gdańska. Niektóre słodkości wysyłane są także za granicę. Częściowy dochód ze sprzedaży ciast przeznaczony jest na szkoły, które prowadzą siostry niepokalanki w Nowym Sączu.
Marta Jodłowska
Komentarze (0)
Najnowsze
-
21:08
Rodzinę z Tarnowa uratował czujnik czadu. Stężenie było bardzo duże
-
20:00
Cavaliada: Niemiec Lahde wygrał GP Krakowa i klasyfikację generalną
-
18:25
Są ostrzeżenia przed marznącymi opadami. Dotyczą też Małopolski
-
17:05
Lista Niezapomnianych Przebojów nr 1556 z 23.02.2025
-
17:01
Rusza rozbudowa Zakopianki w Libertowie. Światła zastąpi tunel
-
16:30
Interesuje mnie opowiadanie historii z perspektywy robaczka - Jacek Świdziński o sztuce komiksu
-
16:26
KOMIKS | "Brzask" Jacka Świdzińskiego
-
15:52
Las kupię! Nadleśnictwa ruszają na zakupy
-
15:27
„Cały ten świat ma dzikość w sercu i szaleństwo na twarzy”. Jak David Lynch przekracza granice
-
10:00
"Dzikość serca" czyli pokręcony świat Davida Lyncha
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze