- A
- A
- A
W przyklasztornej kuchni w Nowym Sączu pachnie już świętami
Produkcja świątecznych pierników ruszyła pełną parą. Siostry niepokalanki z Białego Klasztoru w Nowym Sączu rozpoczęły wypieki bożonarodzeniowych słodkości. Z piernikowego ciasta przygotowywane są bombki, aniołki, szopki i choinki.W przyklasztornej ciastkarni przyjmowane są już także świąteczne zamówienia. Praca w kuchni trwa od świtu do późnego wieczora.
- Przygotowujemy już mielony mak. Przed świętami w sumie potrzebnych będzie 150 kg maku. W piekarniku pieką się już biszkopty i klasztorny chleb - mówią pracownice przyklasztornej kuchni.
Wypieki sióstr niepokalanek trafiają na stoły w całej Polsce. Jak mówi niepokalanka siostra Daria - zamawiają je m.in. mieszkańcy Warszawy i Gdańska. Niektóre słodkości wysyłane są także za granicę. Częściowy dochód ze sprzedaży ciast przeznaczony jest na szkoły, które prowadzą siostry niepokalanki w Nowym Sączu.
Marta Jodłowska
Komentarze (0)
Najnowsze
-
12:37
W Tatrach intensywnie pada śnieg. Wzrasta zagrożenie lawinowe
-
12:23
Nie żyje piłkarz, który był legendą Cracovii. Miał 101 lat
-
12:15
Oszuści od wirtualnych kwater mają nową metodę. Kopiują ogłoszenia obiektów noclegowych
-
10:57
Karambol na obwodnicy Krakowa. Zderzyło się pięć samochodów
-
10:42
Odcinek S7 Widoma – Kraków i Północna Obwodnica Krakowa już otwarte!
-
10:32
Jennifer Hudson – Gift of Love
-
10:11
Musisz załatwić sprawę w urzędzie? W Wigilię trzeba się pospieszyć
-
09:35
Stadion żużlowy w Tarnowie do remontu! Przetarg coraz bliżej
-
09:21
Maszyna usunie metan z kopalni - wynalazek badaczy z UJ
-
08:59
Krakowscy radni naprawią "fatalną pomyłkę"?
-
08:15
Co dalej z budową wielkiego zbiornika w Szczurowej? Wojewoda: "Poszukamy innego rozwiązania"
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze