- A
- A
- A
Sądeczanie przypominają kulinarne tradycje Galicji
Cygańskie, żydowskie, łemkowskie i niemieckie dania można było w niedzielę spróbować w Miasteczku Galicyjskim.Kiociołek Galicyjski 2013
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
crop_free
1
/ 10
Wszystko to za sprawą Festiwalu „Kociołek Galicyjski”, promującego tradycyjne potrawy grup etnicznych, które w czasie zaboru austriackiego zamieszkiwały Sądecczyznę. Organizatorzy już po raz piąty przybliżali kulinarne tradycje regionu, zachęcali uczestników do stosowania dawnych receptur i degustacji prezentowanych potraw.
W tym roku największą popularnością cieszyło się stoisko Jana Kmiotka, który serwował łemkowskie gołąbki. Już za dwa tygodnie Miasteczko Galicyjskie zaprasza na Jesienny Jarmark Rozmaitości, promujący wiejskie przetwory.
(Bartosz Niemiec/ir)
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
14:59
Wojewoda małopolski: "W Centrach Integracji Cudzoziemców nie będzie nielegalnych imigrantów"
-
14:34
Kraków Airport inwestuje. W tym roku może obsłużyć 12 milionów pasażerów, a do 2045 - nawet 25 milionów
-
14:15
Spowiedź - sakrament "opresji?"
-
14:12
Ptyś w polskim języku i kuchni – co kryje to słowo?
-
14:05
Głos, który wstrząsnął operą. "Maria Callas była zjawiskiem w historii światowej wokalistyki"
-
14:05
Mocna kryminalna powieść i Kraków jako miejsce akcji. Tadeusz Łomnicki czyta fragmenty "Głodu" Idy Sol
-
13:46
Freja ma już klasę lawinową „A”. Może pomagać w zagranicznych akcjach
-
13:45
Czy dzieci i dorośli tak samo rozumieją miłość?
-
13:10
Kraków Airport jak lotnisko w Wenecji? „Możemy grać w pierwszej lidze europejskiej”
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze