- A
- A
- A
Sądeckie przysmaki będą na Liście Produktów Tradycyjnych?
Maliny z Brzeznej, kiełbasa wiejska sądecka, karczek sądecki tradycyjny i fasolówka – to kolejni małopolscy kandydaci na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego pozytywnie zaakceptowała ich wnioski.Trwają starania, aby na listę produktów tradycyjnych trafiło kilka przysmaków. Wśród nich znalazła się spora grupa produktów wędzonych: jest tu choćby kiełbasa wiejska sądecka, polędwica, szynka wiejska, sądecki karczek, golonka i boczek. Na liście mogłyby też się znaleźć maliny z Brzeznej i fasolówka.
Pozytywnie zaopiniowane wnioski przez Radę trafią teraz do ministra rolnictwa i rozwoju wsi, który dokona ich ponownej weryfikacji. On także zdecyduje o ich wpisie na Listę Produktów Tradycyjnych.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
18:57
Pierwsze pieniądze na walkę ze skutkami powodzi są już na kontach poszkodowanych gmin
-
18:40
"To była błędna decyzja klubu, sprawę organizacji meczu powinna zbadać prokuratura"
-
17:45
Między Bogiem a prawdą. Metafizyczne przygody roztargnionego profesora - Marek Artur Abramowicz
-
17:21
Rozpoczęcie Krynica Forum 2024
-
16:18
Nowe przepisy ograniczą obrót gotówką?
-
16:09
„Święto wiosny” i „Harnasie” – Filharmonia Krakowska świętuje 80. sezon artystyczny.
-
15:04
Na Górze Parkowej pojawi się nowa atrakcja. Są też nowe szlaki turystyczne
-
14:26
Dr Marcin Gadocha: Nasze projekty łączą pokolenia
-
14:18
Krakowianie z pomocą powodzianom
-
14:00
Dr Marcin Gadocha: Nasze projekty łączą pokolenia
-
13:54
Filtracja wody a ochrona zasobów naturalnych
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze