Kolejnym problemem, jak mówi Jan Janczy dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz, są bacówki powstające bezpośrednio przy drogach i tutaj problemem jest jakość owczego mleka, z którego wytwarzane są sery.
Najgorsze oscypki to są te, gdzie bacowie w ostatnich paru latach postawili koło dróg. To jest katastrofa. Niebezpieczne substancje trafiają do tego oscypka, według mnie powinno to być zabronione. Bacówka powinna być ekologiczna i towar jest zdrowy dla konsumenta.
Jeśli kupujemy oscypka, warto na to zwracać szczególną uwagę. Szczególnie że bacówek przy drogach dojazdowych do samego Zakopanego powstało w ostatnich latach kilkanaście — i tutaj stada owiec są zazwyczaj wypasane bezpośrednio przy ciągach komunikacyjnych. Nadal też na stoiskach z oscypkami np. przy zakopiańskich Krupówkach sprzedaje się podrabiane oscypki i inne „owcze” sery.