Było można nie tylko kosztować, ale nauczyć się przyrządzać potrawy znane w Małopolsce od wieków – mówi burmistrz Starego Sącza Jacek Lelek.
Wśród potraw, które przygotowano były m.in. mordonie z golonką, kapustą z koprem oraz lubczykiem czy placki po rytersku ze śliwkami, skwarkami i bundzem.
Jaka jest tajemnica doskonałych knedli ze śliwkami? Można ją odkryć w Starym Sączu gdzie dziś gości Małopolski Festiwal Smaku. Są też https://t.co/zEKqs42vxU. regionalne wędzonki, sery z Podhala i... małopolskie wina! @RadioKrakow pic.twitter.com/2Rd13Ps88i
— Sławomir Wrona (@WronaSlawomir) 5 sierpnia 2018
Kiermasze i polowe kuchnie otwarte zostały o godzinie 10. Organizatorzy przygotowali też grę plenerową dla dzieci oraz quiz wiedzy o produktach z Małopolski. Festiwal smaku na rynku w Starym Sączu trwał do wieczora.
Sławomir Wrona/bp