Składniki:

Filet z kurczaka, ogórki konserwowe, cebula. sos sojowy, ryż.

Wszystkie składniki kroimy w długie paski, kurczaka należy skropić sosem sojowym, Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go i do jasnego karmelu wrzucamy kurczaka, cebulę, ogórki konserwowe. Po około 5 minutach smażenia i ciągłego mieszania danie jest gotowe. Jeżeli wcześniej mamy przygotowany ryż, to możemy zapraszać gości do stołu.

Cały sekret tego dania polega na tym, żeby smażyć kurczaka w małych porcjach, dodając do każdej z nich inną ilość karmelu, a następnie wszystkie te porcje wymieszać razem. Dzięki temu brąz nie będzie jednolity, a dodatkowo urozmaicony jeszcze przebijającą zielenią ogórka. Dane dobre i piękne. 

Fot. Maciej Dąbrowski