Zwyczaj jedzenia gęsi w listopadzie ma bardzo długą tradycję. W Polsce przerwaną po wojnie a zwłaszcza w czasach PRL. Od 9 lat tę tradycję wskrzesza organizacja i ruch społeczny Słow Food Polska promują akcję "Gęsina na św. Marcina", rekomendując miejsca w których można skosztować dobrze przyrządzonej gęsiny.
Małopolskie:
„ALBERTINA Restaurant & Wine”, szef kuchni Grzegorz Fic
31-043 Kraków, ul. Dominikańska 3, tel. 12 333 41 10,
www.albertinarestaurant.pl
„Amarylis”, szef kuchni Michał Cienki
31-039 Kraków, ul. Dietla 30, tel. 12 433 33 06,
www.queenhotel.pl/restauracja
„Andromeda Alfa”, szef kuchni Tomasz Dziura
31-535 Kraków, ul. Gęsia 22a, Hotel Galaxy, tel. 12 342 81 42,
www.andromeda.jordan.pl
„Biała Róża”, szef kuchni Łukasz Cichy
31-101 Kraków, ul. Straszewskiego 16 , tel. 12 421 51 90,
www.restauracjabialaroza.pl
„Bistro Beta”, szef kuchni Krzysztof Urbańczyk,
31-048 Kraków, ul. Świętej Gertrudy 12, Hotel Legend, tel. 12 295 91 05,
www.legend-hotel.pl/pl/restauracja
„Café Oranżeria”, 31-106 Kraków, Plac Kossaka 1, tel. 12 379 59 50,
www.cafeoranzeria.pl
„Chochołowy Dwór”, szef kuchni Tomasz Kowal
32-048 Jerzmanowice, ul. Jana III Sobieskiego 172, tel. 12 620 39 00,
„Dwór Prezydencki Hotel Cristal Park”, szef kuchni Kamil Pucharski
33-113 Zgłobice, ul. Dworska 1, tel. 14 652 76 50,
www.dwor-prezydencki.pl/restauracja
„Enoteka Pergamin”, szef kuchni Mateusz Guzik
31-001 Kraków, ul. Grodzka 39, tel. 797 705 515,
https://pl-pl.facebook.com/enoteka.pergamin
„Ed Red”, szef kuchni Adam Chrząstowski
31-014 Kraków, ul. Sławkowska 3, tel. 690 900 555,
www.edred.pl/pl
„Filipa 18 ”, szef kuchni Marcin Sołtys
31-150 Kraków, ul. Świętego Filipa 18, tel. 12 300 30 30,
www.indigokrakow.com/restauracja
„Gęś w dymie”, szef kuchni Marcin Pławecki
Laskowa 679, 34-602 Laskowa, tel. 18 333 33 84,
www.facebook.com/geswdymie
„Gościniec Na Rozdrożu”, szefowie kuchni Marcin Majecki, Adrian Grabarz
32-590 Libiąż, ul. Krakowska 86, tel. 32 624 00 60,
www.narozdrozu.pl
„Hawełka”, Pałac Czeczotki, szef kuchni Bartosz Pietrzak
30-001 Kraków, ul. Wiślna 1, tel. 12 422 06 31,
www.hawelka.pl
„Kogel Mogel”, szef kuchni Jan Nawrocki
31-041 Kraków, ul. Sienna 12, tel. 12 426 49 68,
www.kogel-mogel.pl
„Kurka Wodna”, szef kuchni Marcin Sroka
33-332 Kraków, ul. Kanonicza 15, tel. 730 700 248,
www.kurka-wodna.pl
„L’Atmosphere”, Hilton Garden Inn Kraków Airport, szef kuchni Miłosz Kowalski
32-038 Balice, ul. Medweckiego 3, tel. 12 340 00 00,
www.hiltongardeninn3.hilton.com
„Magnifica”, Farmona Hotel Business & SPA, szef kuchni Tomasz Trafiał
30-443 Kraków, ul. Jugowicka 10c, tel. 12 252 70 77,
www.magnifica.pl
„Miodova Restaurant”, szef kuchni Mateusz Turaj
31-053 Kraków, ul. Szeroka 3, tel. 660 343 203,
www.miodova.pl
„Morskie Oko”, Hotel Bukovina, szef kuchni Sylwester Lis
34-530 Bukowina Tatrzańska, ul. Sportowa 22, tel. 18 202 54 00,
www.hotelbukovina.pl/kulinaria/restauracja-morskie-oko
„Pod Nosem”, szef kuchni Przemysław Bilski
31-002 Kraków, ul. Kanonicza 22, tel. 12 376 00 14,
www.podnosem.com
„Qrudo Food & Wine”, szef kuchni Wojciech Ćwiklik
31-057 Kraków, ul. Wąska 2, tel. 12 431 05 37,
www.qrudo.pl
„Qualita”, szef kuchni Marcin Dudek
30-311 Kraków, ul. Wygrana 6, tel.696 480 983,
http://www.qhotels.pl/krakow-plus/restauracja/o-restauracji
„Restauracja Hotel Cristal Park w Dąbrowie Tarnowskiej”, szefowa kuchni Ewa Wielgus
33-200 Dąbrowa Tarnowska, ul. Sportowa 2A, tel. 14 657 01 00,
www.dabrowa.cristalpark.pl
„Restauracja Hotel Cristal Park w Tarnowie”, szef kuchni Kamil Pucharski
33-101 Tarnów, ul. Traugutta 5, tel. 14 633 12 25,
www.tarnow.cristalpark.pl
„Sienna 104”, Hotel Heron, szef kuchni Krzysztof Małocha,
33-318 Gródek nad Dunajcem, tel. 188888500,
www.heron-hotel.com/restauracje/restauracja-sienna
„WIDOK”, Hotel Harnaś, szef kuchni Sylwester Lis
34-530 Bukowina Tatrzańska, tel. 18 202 54 00,
www.pl-pl.facebook.com/RestauracjaWIDOK
Maja Dutkiewicz/wm