Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Małopolskie produkty regionalne na świątecznych stołach? Czemu nie!

  • Aktualności
  • date_range Piątek, 2015.12.18 11:59 ( Edytowany Niedziela, 2021.05.30 23:03 )
Karp, pierogi a może coś zupełnie nowego? Lista małopolskich produktów tradycyjnych, które można zrobić na świąteczny czas jest bardzo długa. A będzie jeszcze dłuższa, gdyż niebawem pojawią się na niej kolejne przysmaki z naszego regionu. Są to między innymi: boczek raciechowski, pstrąg ojcowski czy chleb siedliszowski.

Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie wigilii bez zatorskiego karpia! Fot. RK

Posłuchaj rozmowy Kuby Nizińskiego z Jackiem Szklarkiem, prezesem Slow Food Polska
Kolejne małopolskie przysmaki na liście produktów regionalnych

Które małopolskie dania najlepiej nadają się na świąteczny stół? "Myślę, że wszystkie się do tego nadają. Święta Bożego Narodzenia to wielka kulinarna różnorodność. Oczywiście jest pewien kanon wieczerzy wigilijnej, kanon postny. Ale na kolejne dwa dni świąt mamy już szeroką gamę regionalnych mięs i warzyw, które możemy wykorzystać" - mówi Jacek Szklarek, prezes i założyciel polskiego Slow Foodu - czyli ruchu, który chroni  i promuje tradycyjną kuchnię.

Na wigilię nadaje się klasyczna kapusta z grzybami na wzór galicyjski podlewana białym winem. "Do tej pory w Wiedniu można spotkać wine kraut, czyli właśnie winną kapustę. Kwasowość kapusty jest ciekawie przełamana winem" - tłumaczy Jacek Szklarek. Inna ciekawa propozycja to tzw. "pamuła śliwkowa", czyli zupa z suszu. "Gdy przejdziemy z wioski do wioski, spotkamy różne sposoby przyrządzania pamuły. "30 dag suszonych śliwek bez pestek gotujemy z dodatkiem kory cynamonowej, goździkami, suszoną gruszką i suszonymi jabłkami. Po zagotowaniu się ją przeciera. Część śliwek można pokroić na drobne paseczki i dodać do przecieru. To zupa na słodko, zwłaszcza lubiana przez dzieci" - wyjaśnia Jacek Szklarek. 

Na kolejne świąteczne dni mamy propozycje mięsne. Kiedyś podobno trudno było sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez zająca. "Nie wiem, czy słuchacze pamiętają, ale kiedyś w blokach za oknem wisiały powieszone za nogi zające, które kruszały na mrozie. To mięso chwycone mrozem kruszeje. Jest przepis na duszonego zająca w sosie śmietanowym. To danie znane jeszcze z czasów komuny" - opowiada Jacek Szklarek. Oprócz zająca proponuje się często potrawy z gęsi czy kaczki. "Gęś albo kaczka podawana w całości - zwłaszcza w Małopolsce - faszerowana była kaszą gryczaną" - proponuje prezes Slow Food.

A na listę produktów regionalnych trafi kolejnych 9 małopolskich potraw. To oznacza, że jeśli w sklepie zobaczymy produkt o takiej nazwie, możemy mieć pewność, że został przygotowany zgodnie z tradycyjną recepturą. Małopolska to aż blisko 160 produktów regionalnych.

Całą listę można znaleźć na stronie Zasmakuj w Małopolsce

 

 

(Kuba Niziński/ew)

Obserwuj autora na Twitterze: 

 

Tematy:
Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię