"Kuchnia regionalna" na antenie Radia Kraków w poniedziałki o 10:50. Tam więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek z naszego regionu. Zapraszamy!
Przepis:
Rozczyn:
30 dag mąki
5 dag drożdży
Sól, łyżeczka cukru, woda
Ciasto na podpłomyki:
70 dag mąki
woda
3 cebule
½ kostki masła
Wykonanie:
Mieszamy ze sobą mąkę, drożdże, sól, cukier i wodę, po czym odstawiamy do czasu, aż wyrośnie rozczyn. Następnie dodajemy 70 dag mąki i troszkę wody, mieszamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie formujemy okrągły placek o średnicy ok. 40 cm i 1,5 cm grubości, powierzchnię smarujemy masłem i obficie posypujemy pokrojoną w małe półksiężyce cebulą. Pieczemy aż podpłomyk się zarumieni.