Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

W tym roku karpie będą droższe. Wszystko przez suszę

Mamy złe informacje dla smakoszy wigilijnego karpia. Ryby będą droższe niż przed rokiem. Ich ceny hurtowe będą wyższe o mniej więcej 1,50 za każdy kilogram ryby. Wszystko przez tegoroczną suszę.

Fot. Marek Mędela

Posłuchaj co mówi Jerzy Adamek, największy producent karpi w okolicach Zatora
Przygotowanie kapria do sprzedaży w Spytkowicach

"Przyczyny to przede wszystkim bardzo suchy rok i bardzo wysokie temperatury. Musieliśmy zmniejszyć karmienie, a to przełożyło się na spadek produkcji. Chcielibyśmy podwyższyć ceny, ale to przez koszty produkcji, które wzrastają" - tłumaczy w rozmowie z reporterem Radia Kraków Jerzy Adamek, największy producent karpi w okolicach Zatora. 

Przez wyjątkowo gorące lato w tym roku hodowcy ryb z okolic Zatora odłowili około 30 ton ryb mniej, niż planowali. W sumie na świąteczne stoły w tym roku trafi ponad 200 ton ryb z Doliny Karpia. 

Karp zatorski to ryba, której smak doceniła Komisja Europejska, przyznając jej w 2011 roku prestiżowy certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia. A to oznacza, że oryginalne karpie zatorskie mogą być produkowane tylko w ekologicznych gospodarstwach w trzech małopolskich gminach: Zatorze, Przeciszowie i Spytkowicach. 

 

(Marek Mędela/ew)

Obserwuj autora na Twitterze: 

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię