Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Hodowcy z Zatora przygotowali 160 ton karpia na święta

W Zatorze już trwa świąteczne zamieszanie. W Dolinie Karpia właśnie rusza świąteczna sprzedaż ryb na wigilijne stoły. W tym roku hodowcy przygotowali ponad 160 ton ryb.

fot: Marek Mędela

Posłuchaj relacji Marka Mędeli
Przygotowanie kapria do sprzedaży w Spytkowicach

Karpie są przygotowywane do sprzedaży już od kilku tygodni. W październiku rybacy odławiają stawy a ryby przewożą do specjalnych magazynów. W nich karpie przez kilka tygodni pływają w czystej wodzie. Wszystko po to by pozbyły się nielubianego posmaku mułu.

Następnie przychodzi czas na sprzedaż. Karpie z Zatora będą sprzedawane na Rynku w miasteczku a także w wybranych sieciach handlowych. Ich cena w hurcie to 10 złotych za kilogram. W sklepie za oryginalnego karpia z Zatora będzie trzeba zapłacić około 14 złotych. To więcej niż za tanie ryby z supermarketu, ale karpie zatorskie to już marka znana w Europie. Od trzech lat marka ta potwierdzona jest specjalnym unijnym certyfikatem.

 

 

 

(Marek Mędela/ko)

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię