"Kuchnia regionalna" na antenie Radia Kraków w poniedziałki o 10:50. Tam więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek z naszego regionu. Zapraszamy!
- A
- A
- A
Lanckorońskie pierogi z czosnkiem niedźwiedzim
Czosnek niedźwiedzi to roślina, której zastosowanie w polskiej kuchni od kilku lat znacznie wrosło. Wprowadzenie tego produktu do różnych przepisów nadaje daniom zdrowszy, a tym samym bardziej pożądany według aktualnych trendów kulinarnych, standard. Lecznicze właściwości czosnku niedźwiedziego powodują, że ludzie coraz chętniej sięgają po tę dziko rosnącą roślinę, występującą szczególnie w lasach na górzystych terenach. Należy jednak niezwykle uważać podczas zbioru czosnku niedźwiedziego. Jego liście wyglądem łudząco przypominają liście konwalii, która jest rośliną trującą. O daniu pochodzącym z Lanckorony, które dzięki dodaniu czosnku niedźwiedziego zupełnie zmieniło swój charakter, Kalinie Szyszce-Treppie opowiada Ewa Cebula.Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
06:08
Zima nie odpuszcza w Krakowie
-
06:05
Małopolska pod świeżym śniegiem. A padać może nadal, szczególnie w górach
-
06:03
Aktualności komunikacyjne Radia Kraków 15.01
-
22:44
Praca, zakupy, psychoterapia... Ale przede wszystkim Spajku i Dziunek rapują coś jeszcze.
-
22:00
Zezwierzęcenie Asteriosa, czyli historia Minotaura
-
19:46
To gdzie ten "dom" reprezentacji?
-
19:43
Zamiast spotkania ws. budowy największego polderu w Polsce protest w Szczurowej. Sprzeczne stanowiska wojewody i Wód Polskich
-
18:19
Zagrożony cmentarz w Bukownie k. Olkusza. Nigdy nie powinien tam powstać
-
17:59
Więcej ciszy w mieście! – proszą krakowianie. Prawnik: Hałas nie zna granic fizycznych
-
16:30
Nowohuckie neony. Jeszcze chwila i zaświeci Jubilatka!
-
21:46
2025: Rok kultury, dialogu i inspiracji / 2025: Рік культури, діалогу та наснаги
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze