Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

W bacówkach smacznie i czysto - to wynik kontroli

  • Kraków
  • date_range Czwartek, 2012.06.28 10:51 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 01:21 )
Ruszyły doroczne kontrole bacówek na Podhalu. Oceniana jest przede wszystkim czystość i to, w jakich warunkach produkowane są oscypki i inne owcze wyroby.

fot: Przemek Bolechowski

Posłuchaj jak przebiega kobtrola bacówek

Lekarze weterynarii, specjaliści z TPN i Starostwa Tatrzańskiego, jak co roku tuż przed sezonem wakacyjnym, sprawdzają stan góralskich bacówek. Każdy baca i jego pomocnicy muszą posiadać ważne książeczki zdrowia. Konieczne są też aktualne badania wody używanej do produkcji owczych specjałów.

Pierwsze bacówki już skontrolowano - m.in. na Rusinowej Polanie, w Kuźnicach i w dolinie Ku Dziurze. Wyniki kontroli są nadspodziewanie dobre. Witold Jędrol z Inspekcji Weterynaryjnej w Nowym Targu podkreśla, że oscypki kupowane w bacówkach są nieporównywalnie lepsze, niż te z zakopiańskich Krupówek.

Marek Pęksa z Tatrzańskiego Parku Narodowego dodaje, że podczas kontroli oceniana jest również schludność bacy i jego strój. Bacówka to nie tylko miejsce, gdzie produkowane są oscypki, ale i atrakcja turystyczna. W sezonie wakacyjnym codziennie każdą bacówkę odwiedzają setki turystów. Goście nie tylko próbują owczych przysmaków, ale zadają mnóstwo pytań. Dlatego sprawdzany jest wygląd i wiedza o pasterstwie.

Na całym Podhalu działa ponad sto bacówek, 25 z nich ma certyfikaty unijne i może produkować oscypka wpisanego na Europejską Listę Tradycyjnych Produktów Regionalnych.

Przemek Bolechowski/bp
Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię