Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Tatry: to już koniec sezonu pasterskiego

  • Kraków
  • date_range Czwartek, 2013.10.31 13:34 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 06:47 )
Z końcem września owce wróciły z bacówek i tatrzańskich hal, a teraz kończy się powoli wypas na samym Podhalu. Owce są już na gazdówkach i aż do wiosny będą czekać na kolejne wyjście na hale.

Posłuchaj Janiny Rzepki

Górale podsumowują tegoroczny sezon i, jak się okazuje, był on wyjątkowo udany. Tak zapewniają ci, którzy wyrabiają oryginalne oscypki i sprzedają inne owcze przysmaki.

Pani Janina Rzepka dodaje, że najważniejsza dla górali zajmujących się pasterstwem jest pogoda, która w tym roku generalnie nie należała do kapryśnych. Popyt zaś na oscypki był tak duży, że na wielu bacówkach tworzyły się listy oczekujących i na odbiór legendarnego przysmaku z owczego mleka trzeba było czekać nawet miesiąc.

Pierwszy baca w spódnicy!

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię