Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Tatry: Mistrzostwa świata w jedzeniu buncu ZDJĘCIA

  • Kraków
  • date_range Poniedziałek, 2013.07.29 07:12 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 06:05 )
W niedzielę podczas Witowiańskiej Watry jak co roku odbyły się mistrzostwa w jedzeniu owczego sera na czas.

fot: Przemysław Bolechowski

Posłuchaj o zawodach
Jedzenie buncu

Zawodników było w tym roku kilkunastu, zarówno górali jak i ceprów, wśród których byli również reprezentanci Słowacji. Każdy z zawodników musiał w jak najkrótszym czasie zjeść ćwierć kilo owczego buncu. Utrudnieniem był zakaz popijania czegokolwiek w czasie jedzenia. Andrzej Skupień, wicestarosta tatrzański, tłumaczy, że w zawodach chodziło nie tylko o emocje sportowe, ale i o promocje tego góralskiego przysmaku.



Najszybsi w tym roku konsumenci góralskiego buncu: Władysław Granat i Stanisław Staszel zjedli 250 gramów tego znakomitego sera w półtorej minuty. Niestety nie pobito rekordu świata, który wynosi niespełna minutę i siedem sekund. Witowiańska Watra to jedna z imprez w ramach XII Tatrzańskich Wici podczas których dla turystów przygotowywane są folklorystyczne atrakcje. Wstęp na wszystkie imprezy jest całkowicie bezpłatny.



(Przemysław Bolechowski/ko)


Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię