Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Tatry: Czy góralska bryndza podbije europejskie stoły?

  • Kraków
  • date_range Środa, 2013.05.29 09:52 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 04:10 )
"Zasmakuj w bryndzy" - górale z Podhala chcą pokazać światu kolejny produkt z mleka owczego. Choć tak naprawdę trzeba pamiętać, że to właśnie bryndza podhalańska była pierwszym produktem spod Tatr wpisanym na listę tradycyjnych produktów regionalnych Unii Europejskich. Nie jest jednak tak dobrze znana jak oscypek.

fot: Przemysław Bolechowski



Po wypromowaniu oscypka, pod Tatrami przyszła kolej na bryndzę. Ta popularna w wielu regionach Polski pasta kanapkowa z owczego sera teraz ma zachwycić smakoszy w całej Europie.

Bryndza to ser otrzymywany z mleka owczego. Jest to po prostu w odpowiednich warunkach sfermentowany bunc, który potem się mieli i soli. Produkt jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Krzysztof Król, Łęgowski dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury przypomina, że bryndza, podobnie jak i inne owcze wyroby, ma działanie m.in przeciwnowotworowe.

Przeczytaj więcej o podhalańskiej bryndzy - akcja "Małopolskie smaki"

Bryndza będzie w tym roku specjalnie promowana m.in na wakacyjnych Europejskich Targach Produktów Regionalnych, a także w góralskich karczmach na całym Podhalu. Bryndza podhalańska znana głównie jako pasta do kanapek to także produkt używany również jako farsz do pierogów czy klusek lub jako dodatek do sałatek czy dań mięsnych.

Specjaliści tłumaczą, że właściwości lecznicze bryndzy to efekt jadłospisu górskich owiec, które odżywiają się wieloma roślinami leczniczymi. Jako dowód podaje się fakt, że średnia życia kobiet i mężczyzn na Podhalu jest o kilka lat dłuższa niż w innych regionach Polski.

Bryndza to produkt charakterystyczny nie tylko dla Podhala ale dla całych Karpat - wyrabiana jest np. w Rumunii czy na Słowacji. Górale uważają jednak, że ich bryndza jest wyjątkowa, bo powstaje z mleka owiec wypasanych na ekologicznych tatrzańskich halach. Dlatego smak naszej bryndzy jest wyjątkowy.

Bryndzę można oczywiście podrabiać, tak samo jak oscypek, robiąc ją z mleka krowiego a nie owczego.


(Przemysław Bolechowski/ko)
Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię