- Jesteśmy jedynym tego typu obiektem w Polsce – mówi Tomasz Małodobry, dyrektor hotelu – Koszerny hotel spełnia normy religijne społeczności żydowskiej. Obostrzenia koszerności dotyczą zwłaszcza jedzenia w restauracji, ale też norm panujących w hotelu.
Certyfikat koszerności nadał hotelowi naczelny rabin Polski Michael Schudrich. W kuchni nie znajdziemy ani wieprzowiny, ani żadnych produktów niekoszernych. Wszystkie produkty nadzorowane są przez meszgijacha, czyli osobę, która nadzoruje proces tworzenia jedzenia od początku do końca.
W Restauracji są osobne zestawy sztućców do kuchni mięsnej i mlecznej, bo w koszernej kuchni tych potraw się nie miesza. Ortodoksyjni żydzi po spożyciu mleka nie jedzą mięsa do sześciu godzin.
Certyfikat koszerności posiadają również pokoje. Przed wejściem do każdego z nich znajduje się mezuza, czyli pojemnik ze zwojem Tory. Wszystkie rzeczy w minibarku również mają certyfikat. Koszerna jest coca-cola czy piwo.
W przyszłości na terenie hotelu ma powstać synagoga, by społeczność żydowska miała miejsce do modlitwy na czas szabasu.