Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Małopolskie zagłębie dyniowe jest w podkrakowskich Wawrzeńczycach

  • Kraków
  • date_range Czwartek, 2014.10.30 08:22 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 07:45 )
Te najpopularniejsze ważą od 25 do 30 kilogramów, choć zdarza się wyhodować nawet 40-kilogramowy okaz. Mowa o dyni. To wciąż dość mało popularne warzywo króluje już w podkrakowskich Wawrzeńczycach, czyli małopolskim zagłębiu dyniowym. W tamtejszych gospodarstwach możemy kupić dynie zielone, żółte, białe, niebieskie i oczywiście pomarańczowe.  Odmian jest wiele i każdy wybierze swoją ulubioną dynię.

fot. RK

Posłuchaj materiału Teresy Gut
Wawrzeńczyce - małopolskie zagłębie dyniowe

W Wawrzeńczycach można też kupić dynie ozdobne. Nie są one przeznaczone do jedzenia, ale pomalowane w najróżniejsze wzory mogą zdobić nasze podwórka, balkony czy mieszkania. Każde warzywo jest unikatowe - gospodarze sami malują i wycinają zrobienia.

Przepis na zupę dyniową od Bartłomieja Płóciennika (Studio Twój kucharz):

Składniki:

Dynia piżmowa - 1 szt
czosnek - 2 ząbki
biała cebula (średnia) - 1 szt
seler naciowy (nać, 1 ogonek liściowy)
marchewka - 1 szt
imbir 2g maks.
tymianek (kilka gałązek)
miód gryczany - 1 łyzka
sok pomaraczowy lub cytrynowy
mleko kokosowe (śmietana)
(można dodać curry, najlepiej tajskie żółte)

Podsmażamy na wolnym ogniu warzywa, dynię pieczemy. Składniki łączymy i blendujemy.

 

O dyniach rozmawialiśmy także w programie Przed hejnałem.

 

(Teresa Gut/ew)

Halloween po krakowsku
Dynie w podkrakowskich Wawrzeńczycach
Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię