Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Koniec z "podrabianymi" obwarzankami

  • Kraków
  • date_range Środa, 2012.08.01 08:27 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 01:26 )
W Krakowie tylko cztery piekarnie mają certyfikat jakości, potwierdzający, że ich wypieki są zgodne z tradycyjną recepturą.

fot: Aneta Regulska

Posłuchaj o obwarzankach
Tak wyglądają obwarzanki krakowskie

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie prosi Ministerstwo Rolnictwa o interwencję.

W Krakowie tylko cztery piekarnie mają certyfikat jakości, potwierdzający, że ich wypieki są zgodne z tradycyjną recepturą. Piekarnie skarżą się, że przegrywają z konkurencją, która nie ma certyfikatów, i dzięki temu... piecze tańsze obwarzanki.


"Chcemy, żeby wszystkie dopuszczone do sprzedaży obwarzanki były jednakowe, miały taki sam wygląd, wielkość i nazwę - ma to być obwarzanek krakowski" - tłumaczy Małgorzata Kozień z Inspektoratu.

"Prawdziwy obwarzanek" ma kształt przypominający pierścień, jest okrągły, z dziurką w środku. Formuje się go z ciasta w kształcie spirali, ma kolor od jasnozłocistego do jasnobrązowego i wyraźny połysk. Posypany może być makiem, solą albo sezamem. Tylko "prawdziwy" obwarzanek może nazywać się "obwarzankiem krakowskim".

Obwarzanek to jeden z najbardziej charakterystycznych symboli Krakowa. Tradycja jego wypieku jest bogata i długa - pierwsze zachowane wzmianki na temat obwarzanków pochodzą z XIV w. Pieczywo sprzedawano kiedyś w tzw. jatkach piekarskich otwieranych każdego dnia o świcie. Teraz obwarzanki najczęściej można kupić na ruchomych stoiskach - wózkach.

W 2010 r. wpisano obwarzanek krakowski na listę produktów chronionych Unii Europejskiej.

Aneta Regulska/RK


Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię