- A
- A
- A
Koniec sezonu pasterskiego w górach. ZDJĘCIA
Najlepsi szefowie kuchni z całego Podhala zaprezentowali dzisiaj w Kościelisku wymyślone i przygotowane przez siebie dania z jagnięciny i baraniny. A wszystko w ramach konkursu "O Baranie rogi" na zakończenie tegorocznego sezonu pasterskiego w Tatrach.Na stołach królowała jagnięcina i baranina pieczona i duszona, ale i zupy warzone właśnie na tym znanym od wieków na Podhalu mięsie. Górale już od kilku lat promują jedzenie jagnięciny, przypominając o jej zdrowotnych, smakowych i odżywczych walorach. Nie jest to łatwe bo w Polsce wciąż pokutuje przesąd, że baranina to mięso niesmaczne z charakterystycznym zapachem mówi Jan Karpiel Bułecka...
Górale przypominają, że zła opinia o baraninie powstała w czasach PRL-u, gdy do sklepów trafiało mięso z leciwych baranów a więc stare i niesmaczne. Obecnie potrawy z mięsa owczego są na góralskich stołach rarytasem - podawane są także w eleganckich restauracjach. Jagnięcina z Podhala co roku trafia na włoskie, wielkanocne stoły, gdzie uznawana jest za jeden z największych przysmaków.
W Kościelisku pod Zakopanem odbył się Polaniarski Osod, czyli symboliczne zakończenie sezonu pasterskiego w Tatrach. W tej chwili bacówki działają m.in w dolinach Chochołowskiej i Kościeliskiej oraz na Rusinowej Polanie. Sezon zakończono symbolicznie, bo tak naprawdę owce na halach pozostaną do świętego Michała, czyli do końca września mówi Stanisław Słodyczka, baca z Kościeliska: [Posłuchaj: ]
W latach 60-tych XX wieku zakazano wypasu owiec na terenie TPN. Potem jednak okazało się, że decyzja ta zamiast chronić przyrodę, to jej szkodzi. Polany i hale tatrzańskie po wypędzeniu owiec zaczęły zarastać i zanikać i dlatego po dwudziestu latach przerwy zwierzęta wróciły na dawne pastwiska.
Przemek Bolechowski/bp
koniec sezonu pasterskiego
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-
-
crop_free
1
/ 17
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:35
Wypadek na stacji paliw w Krakowie. Doszło do wycieku gazu
-
17:56
Krakowscy uczniowie od poniedziałku będą mieli swojego rzecznika
-
16:51
Bartosz Kopacz: Nie przyszedłem do Niecieczy odcinać kupony
-
15:30
"Ręce precz od naszych dzieci" - w Krakowie protestowano przeciwko edukacji zdrowotnej
-
15:29
Tarnowscy szczypiorniści udanie rozpoczęli rundę rewanżową
-
13:06
Czym jest dziś Conradowskie jądro ciemności? Profesor filozofii: Tym samym – agresją wobec obcości
-
12:46
Zimowa aura przyciągnęła turystów do Krynicy i na stoki narciarskie
-
11:55
Szykują się utrudnienia dla kierowców, mieszkańcy Szczurowej zapowiadają protest
-
11:20
Krakowski Rynek Główny w bieli
-
10:55
Wielki sukces Muszyny. Liczby mówią same za siebie
-
09:23
Rośnie zagrożenie lawinowe. "Te miejsca należy traktować jako szczególnie niebezpieczne"
-
09:02
Jak zdobyć uprawnienia budowlane?
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze