Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Koniec sezonu pasterskiego w górach. ZDJĘCIA

  • Kraków
  • date_range Niedziela, 2012.09.09 19:06 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 01:33 )
Najlepsi szefowie kuchni z całego Podhala zaprezentowali dzisiaj w Kościelisku wymyślone i przygotowane przez siebie dania z jagnięciny i baraniny. A wszystko w ramach konkursu "O Baranie rogi" na zakończenie tegorocznego sezonu pasterskiego w Tatrach.

fot: Przemek Bolechowski

Posłuchaj , co górale mówią o potrawach z baraniny

Na stołach królowała jagnięcina i baranina pieczona i duszona, ale i zupy warzone właśnie na tym znanym od wieków na Podhalu mięsie. Górale już od kilku lat promują jedzenie jagnięciny, przypominając o jej zdrowotnych, smakowych i odżywczych walorach. Nie jest to łatwe bo w Polsce wciąż pokutuje przesąd, że baranina to mięso niesmaczne z charakterystycznym zapachem mówi Jan Karpiel Bułecka...


Górale przypominają, że zła opinia o baraninie powstała w czasach PRL-u, gdy do sklepów trafiało mięso z leciwych baranów a więc stare i niesmaczne. Obecnie potrawy z mięsa owczego są na góralskich stołach rarytasem - podawane są także w eleganckich restauracjach. Jagnięcina z Podhala co roku trafia na włoskie, wielkanocne stoły, gdzie uznawana jest za jeden z największych przysmaków.

W Kościelisku pod Zakopanem odbył się Polaniarski Osod, czyli symboliczne zakończenie sezonu pasterskiego w Tatrach. W tej chwili bacówki działają m.in w dolinach Chochołowskiej i Kościeliskiej oraz na Rusinowej Polanie. Sezon zakończono symbolicznie, bo tak naprawdę owce na halach pozostaną do świętego Michała, czyli do końca września mówi Stanisław Słodyczka, baca z Kościeliska: [

Posłuchaj: 

]



W latach 60-tych XX wieku zakazano wypasu owiec na terenie TPN. Potem jednak okazało się, że decyzja ta zamiast chronić przyrodę, to jej szkodzi. Polany i hale tatrzańskie po wypędzeniu owiec zaczęły zarastać i zanikać i dlatego po dwudziestu latach przerwy zwierzęta wróciły na dawne pastwiska.


Przemek Bolechowski/bp
koniec sezonu pasterskiego

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię