Akcja skierowana jest przede wszystkim do osób starszych i znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. Niejednokrotnie przedświąteczny karp jest dla nich możliwością skosztowania najbardziej tradycyjnych wigilijnych potraw.
„Jest to takie spotkanie, podczas którego chcemy uwrażliwić krakowian na potrzeby osób biednych, słabszych. Myślę, że grudzień i czas przedświąteczny jest najlepszym do tego czasem” – mówi Maria Klaman, zastępca prezydenta Krakowa.
Jak co roku organizatorami i fundatorami akcji są Bartłomiej i Joanna Szczoczarz, właściciele Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska. W tym roku przygotowali oni 10 tysięcy porcji karpia oraz 4 tony kapusty z grochem i tonę pieczywa.
Poczęstunki rozpoczną się o godzinie 16.00, a odbywać się będą w sześciu lokalizacjach:
-
2 grudnia, poniedziałek – Nowohuckie Centrum Kultury
-
4 grudnia, środa – Rynek Podgórski
-
6 grudnia, piątek – rondo Mogilskie
-
9 grudnia, poniedziałek – parking przy pętli na Kurdwanowie
-
11 grudnia, środa – plac Inwalidów
-
13 grudnia, piątek – Mały Rynek