JAK PRZYRZĄDZIĆ NAJLEPSZĄ JAGODZIANKĘ?
1. Używaj mąki TYP 500
2. Nie żałuj masła i żółtek (nie wrzucaj całych jaj - białka sprawią, że jagodzianka będzie twarda)
3. Proporcje ciasta do borówek/jagód 1:1
4. Ciasto musi długo wyrastać
5. Nie zapomnij o kruszonce. Opcjonalnie możesz użyć palonego masła, a na koniec jagodziankę oblać białą czekoladą.
Proporcja jagód do ciasta to 1:1, drożdże mogą być świeże lub instant. Ciasto drożdżowe po wyrobieniu zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia, dzielimy na kulki, każdą kulkę cienko rozwałkowujemy, dajemy jagody i sklejamy. Teraz drożdżówka musi powtórnie wyrosnąć w cieple. Kiedy po dotknięciu ciasto się już nie cofa, jest napuszone, smarujemy jajkiem, dodajemy kruszonkę i pieczemy w 180 stopniach przez 12 - 15 minut. Wtedy jagody w środku są wilgotne i nie zbite, a ciasto wypieczone.