Już wkrótce najlepsze góralskie karczmy z obu stron Tatr będą się wspólnie promować. Tatrzański Szlak Kulinarny ma skupiać miejsca, w których podawane jest zdrowe i smaczne jedzenie, przygotowywane według tradycyjnych receptur.



"Do udziału zaprosimy najlepsze karczmy regionalne, które będą miały przynajmniej trzy specyficzne, regionalne dania - zastrzega Andrzej Gąsienica Makowski, starosta tatrzański . Podhale chce się chwalić serami, polewkami i moskolami, Słowacy - między innymi - wyprażanym serem i zupą czosnkową.

Menu oraz jakość i smak potraw podawanych w karczmach będzie oceniać specjalna komisja. Pomysłodawcy Tatrzańskiego Szlaku Kulinarnego już złożyli wniosek o dofinansowanie międzynarodowej promocji z funduszy unijnych. Jeśli uda się pozyskać pieniądze, to projekt powinien ruszyć już w przyszłym roku.

(Przemek Bolechowski/jp)