Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Godło "Teraz Polska" dla podhalańskiego oscypka

  • Kraków
  • date_range Wtorek, 2012.06.12 13:01 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 01:18 )
Oscypek jest już nie tylko chroniony unijnym certyfikatem - teraz został wyróżniony także godłem " Teraz Polska"

foto:Przemek Bolechowski

Posłuchaj mówi starosta tatrzański
Fundacja, która przyznaje promocyjny znak w ten sposób wyróżnia najlepsze polskie produkty i usługi. Wśród tegorocznych 31 laureatów znalazł się produkt górali z Podhala. Bacowie liczą, że oscypek będzie teraz sprzedawał się jeszcze lepiej.
Starosta Tatrzański - Andrzej Gąsiennica Makowski - cieszy się, że na opakowaniach oscypka obok certyfikatu będzie godło "Teraz Polska". Jak mówi - to dodatkowa promocja dla naszego pysznego sera i każdy turysta, przyjeżdżający na Podhale powinien spróbować regionalnego produktu. Pozna nie tylko niepowtarzalny smak, ale także pasterską kulturę.

Górale liczą, że przyznanie oscypkowi godła Teraz Polska zwróci również uwagę opinii publicznej na problemy z jakimi borykają się bacowie produkujący owczy ser. A problem jest, bo hodowla owiec staje się nieopłacalna i z roku na rok na tatrzańskich polanach wypasa się coraz mniej owiec.

2 lutego mnęło 5 lat od kiedy oscypek, jako drugi polski produkt regionalny po bryndzy podhalańskiej, uzyskał status Chronionej Nazwy Pochodzenia Unii Europejskiej. Od tego dnia góralski oscypek jest pod unijną ochroną. Zakazane jest podrabianie produktu, a także wytwarzanie go niezgodnie z procedurami.
Oscypek to twardy, wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala. Jego środkowa najszersza część jest walcowata i zdobiona regionalnymi wzorami. Są one wytłaczane poprzez założenie rozszczepialnej drewnianej foremki - tak zwanej „oscypiorki". Właśnie od scypania - rozszczepiania - tych foremek pochodzi najprawdopodobniej nazwa sera.
W zarządzeniu z 2 lutego 2007 roku jednoznacznie zostały określone parametry oscypka, w tym waga, długość i gramatura - maksymalnie może w nim być 40 procent krowiego mleka. Sprecyzowano również obszar, na którym może być produkowany - są to wybrane gminy i powiaty województwa małopolskiego i śląskiego. Ser może być wyrabiany wyłącznie w okresie od maja do września, zaś sprzedawany do końca października.

Przemek Bolechowski/IAR/bp

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię