Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Gęsina na świętego Marcina. Wróci zapomniana tradycja?

  • Kraków
  • date_range Poniedziałek, 2013.11.11 04:00 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 06:49 )
Czy do Polski na dobre wróci zwyczaj jedzenia gęsiny i picia młodego wina 11 listopada? Walczy o to organizacja SlowFood Polska.

www.gesina.pl



Gęsiny jemy coraz więcej i tym samym świadomie, lub nie, wracamy do kilkusetletniej tradycji. Jest ona związana ze św. Marcinem, który jest opiekunem m.in. gęsi właśnie. Ale nie tylko, bo uważany jest także za patrona winiarzy. Przez wieki mieszkańcy dużej części Europy 11 listopada pili wino i jedli gęsinę, bo akurat wtedy smakowały najlepiej.

Tradycję tę chce przywrócić organizacja SlowFood Polska. Zajmuje się ona wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - w szczególności tej oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie. Organizuje akcję, w ramach której zachęca do jedzenia gęsi i picia młodego, świętomarcińskiego wina. Angażuje w nią wiele restauracji, ale zachęca też do powrotu do tradycji zwykłych Polaków. Akcja organizowana jest od pięciu lat. Od tego czasu spożycie gęsiny w Polsce wzrosło trzykrotnie.

(M. Jędrkowiak)

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię