Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Ekologiczny Festiwal Smaku w Krakowie

  • Kraków
  • date_range Sobota, 2012.08.25 10:20 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 01:30 )
Zapach regionalnych przysmaków unosił się w sobotę na krakowskim Kazimierzu. Rozpoczął się Festiwal Smaku.

fot. J. Porębska


Na Placu Wolnica królowały potrawy tradycyjne i produkty ekologiczne, takie jak chleb na zakwasie z piwa, pierogi z kaszanką, czy jajka kury zielononóżki

Publiczność wybierała najlepsze potrawy i produkty w czterech kategoriach: Ekologiczne przysmaki, Tradycyjne specjały, Smakołyki z legendą i Potrawy Jak u mamy.

A najlepszym smakiem Małopolski została kozina z sosem miętowym z gospodarstwa agroturystycznego Magdaleny Zygmunt z Juraszowej .
Drugie miejsce zajął sernik jurajski z piekarni Patrycja i Paweł z Kwaśniowa Górnego.
Na trzecim miejscu uplasowała sie kiełbasa tuchowska z zakładu masarskiego Amigos z Burzyna.
Mistrz kucharski Zbigniew Kurleto, szef jury konkursowego podkreśla, ze z produktów i dań Małopolski możemy być dumni

To był już ósmy wielki finał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Impreza jest największym wydarzeniem kulinarnym w regionie .


Joanna Porębska/mk/kp



Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię