W tym roku organizatorzy zapraszają do powrotu do korzeni. Na tradycyjnych stoiskach skosztować można niebanalnych przekąsek z regionalnych produktów takich jak miody, sery czy wędliny:

"Polecam sądecki miód spadziowy, jest wyjątkowy z lasów jodłowo-świerkowych. Doskonała historia konfitury różanej - z płatków róży, które zbiera się wczerwcu przed wschodem słońca, kiedy sie jeszcze nie rozwinęły i nie oddały swojego aromatu." - mówi Andrzej Polan, szef kuchni i ambasador Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Na Placu Wolnica przygotowano warsztaty kulinarne i pokazy gotowania. Ostatni z nich rozpocznie się tuż po godzinie 19. Kucharki z Koła Gospodyń Wiejskich w Krzeszowicach przygotują polewkę z ziemniakami. Chętnych do próbowania małopolskich smaków i tym razem nie zabrakło...

Święto smakoszy będzie miało swoje odsłony w Miechowie, Nowym Targu, Starym Sączu, Tarnowie i Skawinie. Kulinarna podróż zakończy się 2 września.

 

Magdalena Zbylut/bp