Niewiele osób pewnie wie, co to są rasy rodzime. To są rasy, które od setek lat w Polsce żyją i funkcjonują, były wykorzystywane w rolnictwie, ale nie tylko w rolnictwie, bo przede wszystkim w kuchni — mleka, śmietany, sery, mięso — to jest coś, co jest nasze, czym wszystkie inne kraje się chwalą — Włosi, Hiszpanie, Japończycy. My chcemy ruszyć jako ustawowy opiekun ras rodzimych, właśnie z promocją tych ras.
— mówił Krzysztof Duda, szef Instytutu Zootechniki w Balicach.
Rasy rodzime są zagrożone wyginięciem, dlatego naukowcy — także ze względu na bioróżnorodność — odtwarzają te wymierające gatunki zwierząt.
Koza Kazimierzowska ma być czarna, raczej długowłosa i na tym tle to oko prezentuje się bardzo interesująco. One są odporne, długowieczne i stosunkowo łatwe w hodowli.
— opisuje jedna z hodowczyń, Justyna Skowrońska, która prowadzi gospodarstwo w powiecie chrzanowskim.