Na danie główne proponuję gęś, która najlepiej smakuje w listopadzie.
Gąskę nacieramy oliwą z solą, pieprzem i imbirem i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Później do środka wkładamy pokrojone w ćwiartki jabłka, śliwki, korzeń imbiru i kilka ząbków czosnku. Gęś kładziemy na ruszcie, pod którym na blasze ukkładamy plastry czerwonej cebuli zalane wodą. Posmarowaną masłem gęś pieczemy aż będzie miękka / w zależności od wagi 3 - 4 godziny/ , wcześniej trzeba ją w kilku miejscach nakłuć, żeby wytopił się tłuszcz a podczas pieczenia tym tłuszczem podlewać, żeby nie wyschła.
Po upieczeniu kroimy w plastry a owocowy farsz miksujemy dodając obrane mango, podgrzewamy , doprawiamy i tym sosem polewamy gąskę. Podajemy z czerwona kapustą, pieczonymi ziemniakami i oczywiście czerwonym winem.
Przygotowanie gęsi zajmie trochę czasu, więc pozostałe dania obiadowe powinny być mniej pracochłonne i oczywiście lekkie, bo gąska dostarczy nam nieco kalorii...
Na przystawkę bakłażan nadziewany kozim serem. Ser kruszymy i lączymy z pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną papryką, plasterkami czarnych oliwek i tymiankiem. Bakłażan kroimy w plastry, solimy i czekamy aż opuści sok, wtedy płuczemy, nacieramy oliwą wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem. Grilujemy i przekladamy serową masą. Można jeść na ciepło, lub zimno.
Najbardziej jesienną zupą jest dyniowa, ale przepis na nią można znaleźć w moich wcześniejszych blogach, więc polecam dziś krem z brokułów i zielonego groszku. Warzywa / moga być mrożone/ dusimy do miękkości z odrobiną oliwy. Po wystudzeniu miksujemy, rozcieńczamy lekkim bulionem, dodajemy dużą kostkę topionego sera - złotego ementalera i zagotowujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym, lub grzankami, doprawiając na talerzu świeżo zmieloną gałką muszkatołową i kroplą oliwy z peperoncino. Uwaga - jednego i drugiego z wyczuciem, bo ostre, jak diabli !
Czas na deser - lekki, zdrowy i pyszny. Gruszki rozcinamy na pół, usuwamy pestki i większość miąższu wyciągamy łyżeczką z ostrymi brzegami. Gruszki trzeba skropić sokiem z cytryny a miąższ łączymy z greckim jogurtem, posiekanymi orzechami włoskimi - można dodać też trochę suszonej żurawiny i uprażonych owsianych płatków. Doprawiamy cukrem waniliowym i odrobiną cynamonu. Farszem napełniamy połówki gruszek i gotowe...