Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Jedz miód, ale sprawdzaj skąd pochodzi. Najlepszy jest polski

  • Aktualności
  • date_range Czwartek, 2017.11.16 15:54 ( Edytowany Niedziela, 2021.05.30 23:16 )
Jest naturalnym lekarstwem na przeziębienie i trzecim najczęściej podrabianym produktem na świecie. Polacy w porównaniu z innymi krajami UE jedzą go stosunkowo mało, a szkoda, bo polski miód cieszy się sporym uznaniem i posiada wysoką jakość. Małopolscy pszczelarze dokładają starań aby złoty płyn nie posiadał trujących domieszek w postaci choćby antybiotyków obecnych w mieszankach z Chin.

fot: Pixabay

Jedzenie miodu spoza Unii jest opatrzone dużym ryzykiem, bo może być skażony - wyjaśnia prof. Krystyna Czekońska z Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie -  w UE nie stosuje się antybiotyków a inne miody mogą je zawierać. Jeśli mają trafić na unijny rynek muszą być od nich wolne. Podejrzewa się, że Chiny w związku z tym miód filtrują przez co traci wartości biologiczne i staje się po prostu syropem cukrowym, który może być mieszany z naszym miodem.


Szacuje się, że w tej chwili na rynkach światowych jest obecnych 450 tysięcy ton miodu pochodzącego z Państwa Środka. Prof. Czekońska radzi, by przy zakupie złocistego płynu sięgać po miody rodzime i lepiej unikać produktów opatrzonych etykietą: "mieszanka  pochodząca z Unii Europejskiej i spoza Unii".

 

Joanna Gąska/bp

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię