Klasyczne dodatki na pizzę

Pizza jest potrawą niezwykle uniwersalną, pozwalającą na niemal nieograniczoną kreatywność. Można jednak wskazać pewne klasyczne elementy tego dania. Najważniejszym składnikiem jest tu oczywiście ciasto – tradycyjnie wykonane z mąki, drożdży, wody i oliwy. To ono ma grać pierwszoplanową rolę, a dodawane składniki nie powinny go przytłaczać.

Najbardziej znaną pizzą jest margherita, która składa się jedynie z sosu pomidorowego, sera mozzarella i świeżej bazylii. To dowód na to, że niekiedy najprostsze rozwiązania są najlepsze. Jeśli jednak chcesz wprowadzić nieco większe urozmaicenie, sięgnij po inne typowe dodatki, takie jak kapary, karczochy, anchois, czarne oliwki, prosciutto, pikantne salami, peperoncino, czosnek czy oregano.

Sprawdź, jakie lokale serwujące to danie są blisko ciebie i zamów placek z ulubionymi dodatkami (wpisz np. „pizzeria Kraków”). Wiele restauracji nie tylko serwuje pizzę w klasycznej wersji, lecz także daje klientom opcję stworzenia placka z takimi dodatkami, jakie tylko zechce. Wystarczy skorzystać z kreatora pizzy dostępnego na stronie lokalu.

Niekonwencjonalne dodatki na pizzę

Wielu szefów kuchni wciąż poszukuje nowych, oryginalnych połączeń, które wyróżnią ich pizzę spośród setek innych dań. Doskonały przykład stanowi słynna pizza hawajska, w której głównym składnikiem jest ananas.

Wśród ciekawych i niezwykle smacznych dodatków na pizzę warto wyróżnić cukinię, bakłażana, buraki, zielone szparagi, pieczoną paprykę, czosnek niedźwiedzi, brokuły czy gruszki w połączeniu z serem pleśniowym. Jeśli nie boisz się eksperymentów, spróbuj pizzy z kimchi lub ciecierzycą – z pewnością zaskoczą cię one niezwykłymi smakami.

Domowa pizza – nieograniczone możliwości

Pizzę możesz zrobić też samodzielnie. Przygotowując ją we własnej kuchni, masz niemal nieograniczone pole do popisu, jeśli chodzi o dobór składników. Możesz nawet wykorzystać resztki z lodówki – kawałki żółtego sera, wędliny czy pieczarki. Jeśli jednak masz ochotę na coś bardziej wymyślnego, skorzystaj z naszych porad. 

Ostra pizza to prawdziwy raj dla miłośników ostrych smaków. Jeśli jednak wolisz coś łagodniejszego, idealnym wyborem będzie słodko-ostra wersja dania, która świetnie równoważy smaki. Da tych, którzy unikają mięsa, świetnym rozwiązaniem będzie klasyczna pizza wegetariańska lub wariant z batatami, gorgonzolą i szpinakiem. Bez problemu znajdziesz wersję dania dla siebie i swoich bliskich, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Jeśli nie wyobrażasz sobie pizzy bez mięsa, zamiast klasycznej kiełbasy czy szynki użyj kawałków kurczaka, krewetek, kalmarów, wędzonego boczku czy chorizo. Z serów warto wypróbować gorgonzolę, parmezan, ser kozi czy oscypek.

Jak układa się dodatki na pizzy?

Kolejność nakładania składników ma znaczenie. Najpierw na cieście rozprowadza się sos pomidorowy. Następnie należy ułożyć ser (najczęściej mozzarellę). Pozostałe dodatki dorzuca się na samym końcu. Powinny być równomiernie rozłożone, aby na każdym kawałku znalazła się odpowiednia ilość. 

Wiele osób zastanawia się, co powinno znaleźć się na samej górze pizzy. Mogą to być świeże zioła, takie jak rukola, szpinak czy liście bazylii, które dodaje się już po wyjęciu pizzy z pieca.