Kiedy wiadomo, że konieczne jest zwalczanie moli spożywczych?
Niestety czasami bagatelizujemy pojawienie się moli, ponieważ możemy nawet nie wiedzieć, jak wyglądają. W każdej kuchni zwłaszcza latem czasem pojawi się jakaś mucha. Mole spożywcze zachowują się jednak charakterystycznie. Latają bardzo powoli, podobnie do motyli.
Charakterystycznym znakiem świadczącym o tym, że szkodniki te pojawiły się w naszej kuchni lub jadalni, czy też spiżarni będzie znalezienie cienkich pajęczynek. Często pojawiają się tam, gdzie składowana jest kasza, mąka lub inne suche produkty. To wtedy właśnie już powinniśmy pomyśleć, jak powinna wyglądać likwidacja moli spożywczych.
Warto zapamiętać, że już nawet wtedy, gdy zauważymy, chociażby takiego jednego owada, warto dokładniej przyjrzeć się wszystkim zakamarkom w jadalni lub w kuchni. Jest duże prawdopodobieństwo, że owady te pojawią się miejscu, które nie było długo sprzątane.
W sklepach są dostępne różne środki takie jak kulki na mole, które odstraszają zapachem te stworzenia. Najlepiej jednak zwłaszcza przy intensywności problemu skorzystać z firm specjalistycznych oferujących usługi DDD (dezynsekcja, dezynfekcja, deratyzacja). Firmy te oferują profesjonalne zwalczanie moli spożywczych skutecznymi metodami.
Kto może wykonać profesjonalne zwalczanie moli spożywczych?
Czasami ogólnodostępne środki chemiczne mające usuwać te stworzenia mogą być nieskuteczne. Jeżeli jednak chcemy się upewnić, że zwalczanie moli spożywczych będzie wykonany precyzyjnie i profesjonalnie, to najlepiej, aby zajęły się tym firmy DDD takie jak Patron Pest.
Pracujący tam specjaliści posiadają odpowiednie kwalifikacje w posługiwaniu się środkami biobójczymi. Personel dysponuje sprzętem i odpowiednią chemią, stosując wszelkie niezbędne zasady bezpieczeństwa. Firmy te mają obowiązek postępować zgodnie z wszelkimi normami i certyfikatami, także jeśli chodzi o zwalczanie moli spożywczych.
Jakimi metodami firmy DDD realizują zwalczanie moli spożywczych?
Usuwanie tych owadów rozpoczyna się od bardzo dokładnego wyczyszczenia wszystkich przestrzeni w kuchni lub w jadalni, czy też tam, gdzie owady te zostały zauważone. Poza tym zwalczanie moli kuchennych rozpoczyna się od usunięcia tych produktów, gdzie już owady się zagnieździły. Potem należy umyć dokładnie szafki, nie pomijając żadnych zakamarków.
Niestety domowe metody takie jak ocet lub olejki eteryczne, nie zawsze dają efekty. Patron Pest zwalczanie moli spożywczych realizuje przy użyciu specjalistycznych preparatów chemicznych. Każdorazowo metody są dobierane indywidualnie. To mogą być opryski preparatami kontaktowymi, czyli stosowanie sprayu lub żelu.
Skuteczne jest również zamgławianie ULV. Wówczas zniszczone są owady w każdym stadium rozwoju. Co warto podkreślić, odpowiednią metodę każdorazowo powinni dobrać profesjonaliści.