Do tego dania zniechęca zarówno nazwa jak i sam wygląd flaków. By zmienić to podejście, na cześć kaszy jaglanej z kutkami powstał wiersz, napisany przez Józefę Wachel, mieszkankę Niegowici:

Flaczki - smaczki...
Czy zgadzacie się z tym mianem?
Nie! - wolę kutki i kaszę jaglaną,
bo to przysmak,
którym dawno na weselu gości częstowano.

Przepis:
Flaki zagotować, odcedzić. Zalać świeżą wodą. Dodać wywar z kości wołowych  i gotować do miękkości. Dołożyć jarzynę, marchewkę, pietruszkę, seler, pokrojoną w paseczki jak flaki. Wsypać kaszę jaglaną i mieszając gotować, aż kasza będzie miękka. Dodać przyprawy: pieprz, sól, majeranek. Posypać natką pietruszki.
 

"Kuchnia regionalna" na antenie Radia Kraków w poniedziałki o 10:50. Tam więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek z naszego regionu. Zapraszamy!