Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
Pytana wielokrotnie, napiszę kilka super faktów, a potem nakarmię super przepisami. Kasza jaglana to łuskane ziarna prosa zaliczana do super produktów tzw. superfood. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu.
Warto ją jeść, bo:
zawiera:
- białko, które jest łatwo przyswajalne,
- witaminę B1 (tiamina), która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a braki powodują rozdrażnienie, zmęczenie, problemy z koncentracją, bezsenność, problemy z trawieniem,
- witaminę B2 (ryboflawina), która wspomaga przemianę materii, narządy wzroku i układ nerwowy,
- witaminę B6 (pirydoksyny), która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego,
- witaminę E - tzw. eliksir młodości i lecytynę, które korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację oraz regulują poziom cholesterolu we krwi,
- sole mineralne, m.in. potas, fosfor, sód, wapń, brom, magnez,
- krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie oraz zapobiega odwapnianiu kości,
- lecytynę, usprawniającą koncentrację i pamięć, regulującą także poziom cholesterolu,
- skrobię, ale delikatniejszą niż np. kasza jęczmienna;
działa:
- przeciwwirusowo,
- przeciwgrzybiczo (działa jak naturalny antybiotyk),
- ocieplająco,
- wysuszająco, co zmniejsza stany zapalne błon śluzowych np. katar,
- zbawiennie na stawy i funkcjonowanie układu nerwowego,
- na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie czyli odkwasza organizm, przywracając optymalne pH ustroju,
- na gospodarkę wodno-elektrolitową.
Kasza jaglana z suszonym pomidorem, duszoną papryką i lnem
co potrzeba: 100 g ugotowanej kaszy, 30 g suszonych pomidorów, 20 g ziarenek granata, 6 kaparów (mogą być z zalewy), 50 g papryki czerwonej, len złoty wg uznania- do posypania, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki kardamonu, sól himalajska, pieprz, olej kokosowy
jak zrobić: pomidory pokroić na małe kawałki, odsączyć kapary lub jeśli są w soli - opłukać letnią wodą. Paprykę pokroić w kostkę i poddusić na oleju w garnku o grubym dnie. Wrzucić wszystkie składniki i razem poddusić mieszając. Jeśli przywiera dodać 2-3 łyżki wody, wymieszać i dusić do odparowania. Posypać lnem.
Smacznego!
Fot. Agnieszka Majksner
Fot. Agnieszka Majksner