Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Czy jesz te warzywa jesienią? TOP5 sezonowych produktów

Jesień obfituje w pyszne owoce i warzywa, z których możesz wyczarować smakowite potrawy. Warto korzystać z sezonowych produktów, bo ich wartości odżywcze często wzmacniają odporność, są bogate w składniki odżywcze i naprawdę dobrze smakują. Przekonaj się, jakie warzywa i owoce wybierać jesienią.

Dynia – królowa jesieni

Nie ma drugiego produktu, który tak bardzo kojarzy się z jesienią, jak dynia. To prawdziwa królowa, która zachwyca smakiem, uniwersalnością oraz bogactwem składników odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy A w postaci beta-karotenu, który korzystnie wpływa na wzrok i kondycję skóry. Oprócz tego dynia jest bogata w błonnik, dzięki temu pozytywnie wpływa na trawienie. 

Dynia świetnie sprawdzi się, jako główny składnik zup, deserów, gulaszów warzywnych czy też chrupiących placuszków.

Jarmuż – polski superfood

Czy wiesz, że jarmuż to jedno z najbardziej odżywczych warzyw liściastych? Zawiera mnóstwo witamin C i K, a także przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Dlatego koniecznie sięgnij po te polskie superfoods jesienią, gdy dodatkowo liście jarmużu są bardziej kruche i mniej gorzkie. Jarmuż możesz wykorzystać na wiele sposobów np. do sałatek i koktajli.

Jeśli masz problem z włączeniem warzyw do codziennej diety, to rozwiązaniem może być dieta pudełkowa Kraków, Wrocław czy Rzeszów. Przede wszystkim dlatego, że warzywa są częstym składnikiem potraw oferowanych przez cateringi dietetyczne.

Burak – dla lepszej kondycji serca

Jesień to sezon na buraki, które stanowią doskonałe źródło kwasu foliowego, błonnika oraz witaminy C. Dodatkowo buraki są bogate w azotany, które mogą obniżać ciśnienie krwi i wspomagają zdrowie serca. Zwróć też uwagę na to, że buraki poprawiają wydolność fizyczną, więc to niezastąpiony element zdrowej diety u sportowców.

Z buraków możesz przyrządzić naprawdę smakowite potrawy – od popularnego barszczu, aż po pożywne smoothie czy też wykorzystać go jako składnik sałatek.

Jabłka – prosto z polskich sadów

Pachnące, chrupiące i soczyste jabłka – masz na nie ochotę? Jesień to właśnie ten moment, gdy powinieneś sięgać po jabłka prosto z polskich sadów. Jednak nie tylko smak zachęca do wybrania tych owoców. Na uwagę zasługują też ich wartości odżywcze – jabłka stanowią doskonałe źródło błonnika, a szczególnie pektyn, które wspierają trawienie i regulują poziom cholesterolu. Zawierają również witaminę C, dzięki czemu wzmacniają odporność. 

Jabłka z powodzeniem możesz jeść na surowo, dodać je do owsianki, upiec z nich pyszne ciasta, a nawet dodawać do sałatek. 

Nie masz czasu na gotowanie? Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego od Zdrowy Catering  >> https://www.zdrowycatering.pl/ i odbierz kod rabatowy na 15%!

Marchew – doskonałe źródło beta-karotenu

Zastanawiasz się, jakie warzywa i owoce wybierać jesienią? Koniecznie sięgnij po marchew, która jesienią jest jeszcze słodsza i bardziej chrupiąca. Oprócz wybornego smaku zachwyca też bogactwem składników odżywczych. To świetne źródło beta-karotenu oraz witaminy A.

Wykorzystaj marchew jako składnik pysznych soków, zrób z niej świeżą surówkę lub dodaj do dań jednogarnkowych.

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (1)

S
Sylwia
2024-10-08
ja jem to co mam w pudełkach z cud i miód nie mam czasu na gotowanie dlatego pudelka zamawiam żeby zdrowo się odżywiać.

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię