Dynia – królowa jesieni
Nie ma drugiego produktu, który tak bardzo kojarzy się z jesienią, jak dynia. To prawdziwa królowa, która zachwyca smakiem, uniwersalnością oraz bogactwem składników odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy A w postaci beta-karotenu, który korzystnie wpływa na wzrok i kondycję skóry. Oprócz tego dynia jest bogata w błonnik, dzięki temu pozytywnie wpływa na trawienie.
Dynia świetnie sprawdzi się, jako główny składnik zup, deserów, gulaszów warzywnych czy też chrupiących placuszków.
Jarmuż – polski superfood
Czy wiesz, że jarmuż to jedno z najbardziej odżywczych warzyw liściastych? Zawiera mnóstwo witamin C i K, a także przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Dlatego koniecznie sięgnij po te polskie superfoods jesienią, gdy dodatkowo liście jarmużu są bardziej kruche i mniej gorzkie. Jarmuż możesz wykorzystać na wiele sposobów np. do sałatek i koktajli.
Jeśli masz problem z włączeniem warzyw do codziennej diety, to rozwiązaniem może być dieta pudełkowa Kraków, Wrocław czy Rzeszów. Przede wszystkim dlatego, że warzywa są częstym składnikiem potraw oferowanych przez cateringi dietetyczne.
Burak – dla lepszej kondycji serca
Jesień to sezon na buraki, które stanowią doskonałe źródło kwasu foliowego, błonnika oraz witaminy C. Dodatkowo buraki są bogate w azotany, które mogą obniżać ciśnienie krwi i wspomagają zdrowie serca. Zwróć też uwagę na to, że buraki poprawiają wydolność fizyczną, więc to niezastąpiony element zdrowej diety u sportowców.
Z buraków możesz przyrządzić naprawdę smakowite potrawy – od popularnego barszczu, aż po pożywne smoothie czy też wykorzystać go jako składnik sałatek.
Jabłka – prosto z polskich sadów
Pachnące, chrupiące i soczyste jabłka – masz na nie ochotę? Jesień to właśnie ten moment, gdy powinieneś sięgać po jabłka prosto z polskich sadów. Jednak nie tylko smak zachęca do wybrania tych owoców. Na uwagę zasługują też ich wartości odżywcze – jabłka stanowią doskonałe źródło błonnika, a szczególnie pektyn, które wspierają trawienie i regulują poziom cholesterolu. Zawierają również witaminę C, dzięki czemu wzmacniają odporność.
Jabłka z powodzeniem możesz jeść na surowo, dodać je do owsianki, upiec z nich pyszne ciasta, a nawet dodawać do sałatek.
Nie masz czasu na gotowanie? Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego od Zdrowy Catering >> https://www.zdrowycatering.pl/ i odbierz kod rabatowy na 15%!
Marchew – doskonałe źródło beta-karotenu
Zastanawiasz się, jakie warzywa i owoce wybierać jesienią? Koniecznie sięgnij po marchew, która jesienią jest jeszcze słodsza i bardziej chrupiąca. Oprócz wybornego smaku zachwyca też bogactwem składników odżywczych. To świetne źródło beta-karotenu oraz witaminy A.
Wykorzystaj marchew jako składnik pysznych soków, zrób z niej świeżą surówkę lub dodaj do dań jednogarnkowych.