Po co jelitom bogate unerwienie?
Jelita są bogato unerwione. Dzięki temu nie musimy zastanawiać się nad trawieniem posiłków, wydalaniem niestrawionych resztek pokarmowych czy ruchami perystaltycznymi. Wszystkie wspomniane procesy zachodzą w sposób automatyczny i niezależny od naszej woli.
Jak system pokarmowy wpływa na układ nerwowy? Dwustronna zależność
Zauważono, że układ nerwowy wpływa na system pokarmowy. Zależność ta przebiega również w kierunku przeciwnym. Gdy odczuwamy stres, np. przed ważnym wystąpieniem czy rozmową o pracę, może dojść do biegunki lub nieprzyjemnego ucisku w brzuchu. Kiedy natomiast obserwuje się stan zapalny jelit, doświadczamy pogorszenia nastroju. Stwierdzono, że dysbioza, czyli zakłócenie stosunków ilościowo-jakościowych mikrobioty jelitowej, zwiększa ryzyko rozwoju depresji.
Jak ciało zapamiętuje traumatyczne zdarzenia?
Z kolei u osób, które doświadczyły traumy, np. wskutek gwałtu, klęski żywiołowej, wypadku czy śmierci bliskiej osoby, pamięć o tym zdarzeniu zapisuje się w ciele. Gdy wystąpi trigger (czynnik wyzwalający), który nawiązuje do bolesnej sytuacji z przeszłości, mogą pojawić się dolegliwości ze strony jelit. Nie mają one podłoża organicznego.
Ciało gromadzi informacje o niebezpiecznych sytuacjach, aby w przyszłości w porę ostrzec nas przed potencjalnym zagrożeniem. Z punktu widzenia ewolucji wspomniany mechanizm pełni funkcję adaptacyjną. Niestety, może aktywować się w sytuacjach niemających nic wspólnego z niebezpieczeństwem. Podczas terapii traumy specjalista nie bez powodu pomaga klientowi pracować z ciałem, ponieważ sam kontakt z treściami poznawczymi okazuje się niewystarczający.
Kwas masłowy wytwarzany przez mikrobiotę jelitową
Przy prawidłowych stosunkach mikrobiologicznych „dobre” szczepy bakterii jelitowych wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas masłowy. Przy dysbiozie brakuje tego cennego składnika. Dobrym rozwiązaniem może okazać się suplementacja maślanu sodu. Stanowi on nieocenione wsparcie przy zespole jelita drażliwego, chorobach zapalnych jelit i przebytej antybiotykoterapii.
Rola kwasu masłowego w organizmie człowieka
“Dobre” szczepy bakterii wytwarzają kwas masłowy w wyniku fermentacji niestrawionych węglowodanów, w tym m.in. inuliny i fruktooligosacharydów. Pochodzą one z warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych. Wykazano, że kwas masłowy:
- utrzymuje kwaśne pH w obrębie przewodu pokarmowego i zapobiega namnażaniu patogenów,
- stymuluje produkcję śluzu i zapewnia szczelność jelitom,
- wykazuje aktywność przeciwzapalną,
- zapobiega dysfunkcjom jelitowo-żołądkowym,
- wspiera zdrowie psychiczne,
- pomaga w odbudowie mikrobioty po antybiotykoterapii,
- łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego.
Więcej informacji nt. maślanu sodu w kontekście wspierania pracy jelit jako drugiego mózgu znajdziesz w artykule: https://auraherbals.pl/blog/maslan-sodu/. Dowiesz się z niego m.in., czym kierować się, wybierając dobry suplement diety.