Jak powiedział rzecznik GIOŚ Maciej Karczyński, inspektorat chce promować ideę dzielenia się żywnością.
Jadłodzielnie, czyli tak zwane społeczne lodówki, gdzie możemy zostawić nasze smakołyki, których nie zjedliśmy (...). Są to wyborne miejsca, gdzie możemy podzielić się z innymi, bardzo liczymy właśnie na ich propagowanie ich. One powstają w coraz nowszych miejscach, my się z tego bardzo cieszymy, ale myślę, że przede wszystkim cieszą się ludzie, którzy mogą tam dostać jedzenie
- powiedział rzecznik inspektoratu.
Jak podkreślił Maciej Karczyński, są pewne zasady, dzięki którym to jedzenie się nie zmarnuje i trafi do osób potrzebujących. Powinno być w opakowaniu, z datą przyrządzenia lub z datą ważności.
Główny Inspektorat Ochrony Środowiska przygotował mapę jadłodzielni w Polsce, zachęca też do zgłaszania kolejnych miejsc z lodówkami społecznymi. Mapę można znaleźć na stronie internetowej inspektoratu.