Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Pierwszy w Polsce koszerny hotel powstał w Morawicy pod Krakowem

  • Kraków
  • date_range Wtorek, 2018.01.23 16:23 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 08:15 )
Serwowane są w nim tylko koszerne posiłki, w piątki po rozpoczęciu Szabatu, obowiązuje menu szabatowe. A przed wejściem do pokoi znajdują się mezuzy, czyli pojemniki ze zwojem Tory. Pod Krakowem powstał pierwszy w powojennej Polsce koszerny hotel, który spełnia wymogi religijne społeczności Żydów w Polsce.

Fot. Hotel Polin

- Jesteśmy jedynym tego typu obiektem w Polsce – mówi Tomasz Małodobry, dyrektor hotelu – Koszerny hotel spełnia normy religijne społeczności żydowskiej. Obostrzenia koszerności dotyczą zwłaszcza jedzenia w restauracji, ale też norm panujących w hotelu.

Certyfikat koszerności nadał hotelowi naczelny rabin Polski Michael Schudrich. W kuchni nie znajdziemy ani wieprzowiny, ani żadnych produktów niekoszernych. Wszystkie produkty nadzorowane są przez meszgijacha, czyli osobę, która nadzoruje proces tworzenia jedzenia od początku do końca.

W Restauracji są osobne zestawy sztućców do kuchni mięsnej i mlecznej, bo w koszernej kuchni tych potraw się nie miesza. Ortodoksyjni żydzi po spożyciu mleka nie jedzą mięsa do sześciu godzin.

Certyfikat koszerności posiadają również pokoje. Przed wejściem do każdego z nich znajduje się mezuza, czyli pojemnik ze zwojem Tory. Wszystkie rzeczy w minibarku również mają certyfikat. Koszerna jest coca-cola czy piwo.

W przyszłości na terenie hotelu ma powstać synagoga, by społeczność żydowska miała miejsce do modlitwy na czas szabasu.

Fot. Hotel Polin

Dominika Panek/wm

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię