Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Włącz Akcję #NieMarnuj... Jedzenia Zdrowia Czasu Pieniędzy...

  • Nasze akcje
  • date_range Piątek, 2017.12.01 08:33 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 07:39 )
To główna idea akcji społecznej Radia Kraków, którą nieprzypadkowo rozpoczęliśmy w grudniu. Ostatni miesiąc w roku obfituje w świąteczne wydarzenia. Na początek Święty Mikołaj, a potem Boże Narodzenie i Sylwester. Sporo okazji do świętowania, robienia zakupów i niestety marnowania.

Fot. A.P.Wlezień

#NieMarnuj. Z resztek można wyczarować prawdziwe cuda

Zobacz też: Przystanek Kulinarny Małopolska


Za nami Specjalny Dzień Kulinarny w Radiu Kraków!


Ambasadorzy akcji #NieMarnuj na żywo, w holu Radia Kraków od 10:30 prezentowali jak z kuchennych resztek wyczarować kulinarne cuda. Było można skosztować, zapytać, podyskutować, poznać kuchenne triki, które sprawią, że resztkowe potrawy nabiorą wyrafinowanego charakteru. Była też niespodzianka w postaci Pamiątek Smaku.  

ZOBACZ RELACJĘ

 

 

Każdego roku kupujemy dużo za dużo wszystkiego, zwłaszcza jedzenia, bo przecież święta muszą być "na bogato". W większości przypadków trafia ono potem do kosza. I to nie dlatego, że jest zepsute, ale dlatego, że święta zaplanowaliśmy ze zbyt wielkim rozmachem, nie licząc się z kosztami. Kupiliśmy za dużo chleba, zrobiliśmy za dużo sałatek, ugotowaliśmy za dużo zupy, zbyt wiele mięsa czy ryb upiekliśmy. Nie mówiąc już o stracie czasu (bo przecież godzinami staliśmy przy kuchni), czy pieniędzy (artykuły spożywcze kosztują coraz więcej)

Powiedzmy sobie wprost! Nie umiemy i nie wykorzystujemy nadmiaru zakupionego jedzenia i dlatego w śmietniku lądują góry żywności.

 

W Radiu Kraków mówimy STOP takim praktykom. W ramach akcji #NieMarnuj promowaliśmy dobre postawy społeczne:

kupuj odpowiedzialnie

nie wyrzucaj żywności

podziel się jedzeniem, jeśli masz go za dużo

naucz się wykorzystywać resztki

 

A propos resztek. Z resztek (obierków, połówki ziemniaka, natki czy lekko zwiędłego jabłka itp), które zostają nam po przygotowywaniu posiłków można wyczarować prawdziwe cuda. I co ważne, nie trzeba do tego posiadać umiejętności na miarę najlepszego na świecie szefa kuchni. Wystarczy chcieć. Wystarczy pomyśleć. I wystarczy wziąć przykład. A ten, podczas akcji #NieMarnuj dawali ambasadorzy naszego przedsięwzięcia. Oto oni:

Miłosz Kowalski szef kuchni restauracji L'atmosphere (Kraków-Balice), wyróżniony w tym roku w edycji Gault&Millau Tour w Małopolsce w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej,

Manda Wójcik i Kasia Pilitowska, animatorki kulinarne, twórczynie kultowego Najedzeni Fest,

Ulla Pałka - prowadząca blog „Kuchnia na Wzgórzu”

Anna i Piotr Wlezień – prowadzący blog „Życie od Kuchni”

 

Ambasadorzy akcji #NieMarnuj  podawali Państwu wręcz na talerzu doskonałe i sprawdzone przepisy na robienie posiłków właśnie z kuchennych resztek.

Wszystkich naszych zamierzeń nie udałoby się zrealizować, gdyby nie pomoc i wsparcie Partnerów akcji #NieMarnuj. Oto oni:

- Targ Pietruszkowy w Krakowie (Justyna i Artur Kinasz, Karolina Jarmołowska, Alicja Kowalik)

- Planet PR GlobalCOM PR-Network

- Portal Have a Bite (Karolina Milczanowska)

- Promotor Kulinarny (Bartosz Wilczyński)

I jeszcze jedno... By nie być gołosłownym, Radio Kraków  dołożyło swoją cegiełkę w dzieło niemarnowania żywności i dzielenia się z innymi jej nadmiarem. W tym miesiącu zbieraliśmy produkty żywnościowe dla Kuchni świętego Brata Alberta przy ulicy Dietla 48 w Krakowie. Dlaczego akurat tej? Bo codziennie karmi ponad 300 osób. Potrzebuje kilogramy produktów i nie marnuje się tam nawet okruszek. Część produktów Kuchnia kupuje, część otrzymuje w darze od handlowców, którzy chcą się dzielić chlebem, warzywami czy konserwami. Podzieliliśmy się i my. W holu Radia Kraków ustawiliśmy kosze, do których można było dorzucić swoją kaszę, mąkę, makaron czy przyprawy! Przyprawy to zawsze spory wydatek.

W grudniu nadajemy do słuchania, do pomagania, do dzielenia się i do #NieMarnuj

 

Maja Dutkiewicz, Przystanek Kulinarny Radia Kraków

mail: [email protected]

Ambasadorzy akcji #niemarnuj już prawie gotowi!
Jak z niczego zrobić coś pysznego - akcja #NieMarnuj w holu Radia Kraków
Specjalny Dzień Kulinarny w Radiu Kraków
Tematy:
Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię