Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Wakacje z Radiem Kraków w Zakopanem - 12 sierpnia

  • Nasze akcje
  • date_range Poniedziałek, 2018.08.06 10:47 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 07:40 )
Za nami kolejny wakacyjny weekend, pełny atrakcji i wrażeń. W niedzielę 12 sierpnia gościliśmy na Górnej Równi Krupowej w Zakopanem, na IX Europejskich Targach Produktów Regionalnych.

Fot. Piotr Korczak

Radio Kraków na Europejskich Targach Produktów Regionalnych w Zakopanem

Od 10:00 do 16:00 zapraszaliśmy do radiowej strefy relaksu, w której z najmłodszymi uczestnikami wydarzenia  puszczaliśmy bańki mydlane i malowaliśmy twarze. O 12:00  rozpoczął się trzygodzinny program na żywo – do mobilnego studia zaprosiliśmy ekspertów od kuchni regionalnej, kultury i sztuki Podhala, producentów, laureatów konkursów i organizatorów targów. Móiliśmy też o bezpieczeństwie podczas wakacyjnych wypraw rowerowych.

Europejskie Targi Produktów Regionalnych to impreza przybliżająca tradycje, historię, kulturę i kuchnię Podhala. W tym roku na targach  można odwiedzić ponad 200 stoisk z wędlinami tradycyjnymi, chlebem na zakwasie, tłoczonymi olejami, konfiturami, przyprawami, winem, a także rękodziełem, ceramiką, wyrobami hafciarskimi czy wełnianymi. I oczywiście z miodem, który jest tematem wiodącym tegorocznych targów.

Więcej na temat programu IX Europejskich Targów Produktów Regionalnych TUTAJ

 

Zapraszamy do wysłuchania rozmów z gośćmi mobilnego studia Radia Kraków:

Ewa Słodyczka, prezes Koła Gospodyń Wiejskich Kościelisko i pani Anna Nędza Kubiniec - członek koła a także laureatka znaku Marka Tatrzańska Monika Jagłowska - Eco-Cafe Zieleń w Zakopanem - o ciastach i słodyczach dla diabetyków Marcin Subotowicz, - blog A-Mesa, Marta Kirsz - z kawiarni portugalskiej w Krakowie, Portugalczyk Jose Moreno - o smakach Portugalii, która była obecna na Europejskich Targach Produktów Regionalnych Marcin Polus - Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników oraz Jan Filipczyk członek Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej - o tradycyjnych smakach Podhala Tomasz Witek, koordynator akcji „Bezpiecznie na rowerze” Jacek Sikoń - gospodarstwo pasieczne "Dolina Tatr" - o miodach jako dziedzictwie kulinarnym Podhala Tadeusz Szostak Berda i fotograf Marek Zaniewski - o kultywowaniu tradycji na Podhalu Piotr Bąk, Starosta Tatrzański i Helena Buńda, dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury - organizatorzy IX Europejskich Targów Produktów Regionalnych - o promocji regionów górskich i pomysłach na promowanie Podhala
Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię