Mobilne studio Radia Kraków stanęło w winiarni Winnicy Wieliczka, której właściciele Agnieszka Rousseau i Piotr Jaskuła z wielką uwagą i z szacunkiem do natury uprawiają szlachetne gatunki winorośli.
- A
- A
- A
"Winobranie, winogranie. W Winnicy Wieliczka"
Jesienne słońce w tym roku rzadko gości na niebie. I niestety miesza szyki wszystkim rolnikom, także winiarzom, którzy przez cały sezon chuchali i dmuchali na krzaki winorośli, a teraz powinni zebrać dojrzałe grona. Tylko jak to zrobić gdy deszcz leje? O trudach bycia winiarzem w niełatwych warunkach klimatycznych naszego kraju, a także o odradzającym się, dzięki pasjonatom, winiarstwie rozmawialiśmy w Przystanku Kulinarnym Małopolska.Nie oceniaj wina po butelce. Nie pij od razu, tylko wąchaj. Zapach to pierwsze co powinno nas uwieść. Degustowanie wina to sprawa złożona, ale dostarczająca też wielu nowych wrażeń, nie tylko smakowych. O tym jak do wina podchodzić, na co zwracać uwagę mówiła Monika Bielka-Vescovi, dyrektor Szkoły Sommelierów i prezes ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kobiety i Wino.
Wino w Polsce a zwłaszcza w Małopolsce ma bardzo długą historię. O pierwszych śladach wina odkrytych w naszych regionie, o pierwszej winnicy, która rosła na zboczach Wawelu opowiadał Wojciech Bosak, założyciel Polskiego Instytutu Winorośli i Wina, znawca historii polskiego winiarstwa, autorytet polskich winiarzy.
W programie Przystanek Kulinarny Małopolska zawsze znajdujemy czas na książki, które potem trafiają do naszych słuchaczy.
Winogrona zebrane z krzaczków, trafiają do specjalnych zbiorników w winiarni, gdzie poddawane są różnym zabiegom, dzięki którym rodzi wino. Współwłaściciel Winnicy Wieliczka Piotr Jaskuła opowiedział nam, kiedy jest najlepsza pora na zerwanie winogron.
Przystanek Kulinarny Małopolska zawsze w sobotę. Nadajemy do jedzenia od 11.00 do 12.00.
Zapraszam
Maja Dutkiewicz
Komentarze (0)
Najnowsze
-
22:02
Karol Nawrocki w Nowym Sączu: Nasza pomoc nie spotkała się z najmniejszą wdzięcznością państwa ukraińskiego
-
21:46
Byłe selekcjoner jednostki NIL: W wojskach specjalnych najważniejszy jest człowiek
-
21:03
Kto barwi krakowskie rzeki? Zielona Wilga, czerwony potok Rzewny...
-
18:53
Prof. Bartłomiej Biga: "Populizm w ekonomii to zbyt uproszczona odpowiedź na poważny problem"
-
18:20
Co kryją krypty kościoła w Chrzanowie? Naukowcy już to wiedzą
-
17:46
Czerwona woda w potoku Rzewnym w Krakowie. To już kolejna zanieczyszczona rzeka
-
16:42
Tarnowska firma bada sprawę zakupu nieruchomości przez Instytut Dmowskiego od "słupa". W tle korupcja?
-
16:27
Osiedle Kliny czeka rozbudowa. Deweloperzy przeznaczą na nią 100 mln zł
-
16:03
Mieszkańcy chcą uratować lokalną atrakcję przed dewastacją. Właściciel terenu: "Na moich stawach jest porządek"
-
15:12
Skargi i apele nie pomagają. Resztki jedzenia wciąż zaśmiecają nowohuckie trawniki i chodniki
-
11:00
Tutaj nie liczą się umiejętności czy wiek. Ceramika jest dla każdego!