Mobilne studio Radia Kraków stanęło w winiarni Winnicy Wieliczka, której właściciele Agnieszka Rousseau i Piotr Jaskuła z wielką uwagą i z szacunkiem do natury uprawiają szlachetne gatunki winorośli.
- A
- A
- A
"Winobranie, winogranie. W Winnicy Wieliczka"
Jesienne słońce w tym roku rzadko gości na niebie. I niestety miesza szyki wszystkim rolnikom, także winiarzom, którzy przez cały sezon chuchali i dmuchali na krzaki winorośli, a teraz powinni zebrać dojrzałe grona. Tylko jak to zrobić gdy deszcz leje? O trudach bycia winiarzem w niełatwych warunkach klimatycznych naszego kraju, a także o odradzającym się, dzięki pasjonatom, winiarstwie rozmawialiśmy w Przystanku Kulinarnym Małopolska.


Nie oceniaj wina po butelce. Nie pij od razu, tylko wąchaj. Zapach to pierwsze co powinno nas uwieść. Degustowanie wina to sprawa złożona, ale dostarczająca też wielu nowych wrażeń, nie tylko smakowych. O tym jak do wina podchodzić, na co zwracać uwagę mówiła Monika Bielka-Vescovi, dyrektor Szkoły Sommelierów i prezes ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kobiety i Wino.

Wino w Polsce a zwłaszcza w Małopolsce ma bardzo długą historię. O pierwszych śladach wina odkrytych w naszych regionie, o pierwszej winnicy, która rosła na zboczach Wawelu opowiadał Wojciech Bosak, założyciel Polskiego Instytutu Winorośli i Wina, znawca historii polskiego winiarstwa, autorytet polskich winiarzy.

W programie Przystanek Kulinarny Małopolska zawsze znajdujemy czas na książki, które potem trafiają do naszych słuchaczy.
Winogrona zebrane z krzaczków, trafiają do specjalnych zbiorników w winiarni, gdzie poddawane są różnym zabiegom, dzięki którym rodzi wino. Współwłaściciel Winnicy Wieliczka Piotr Jaskuła opowiedział nam, kiedy jest najlepsza pora na zerwanie winogron.
Przystanek Kulinarny Małopolska zawsze w sobotę. Nadajemy do jedzenia od 11.00 do 12.00.
Zapraszam
Maja Dutkiewicz
Komentarze (0)
Najnowsze
-
14:44
Tłumy wiernych odwiedzają Groby Pańskie w Krakowie
-
13:48
Piotr Wnuk: Do Hiszpanii, nie tylko nad morze
-
13:23
Śmiertelne potrącenie pieszego w Kadczy. Policja szuka sprawcy i apeluje do świadków wypadku
-
12:53
Święcenie pokarmów w kościele św. Ducha w Nowym Sączu
-
12:16
Co kują dziecioły w Gorczańskim Parku Narodowym" "Pora dzięcioła" - reportaż Ewy Szkurłat
-
12:06
Święcenie pokarmów 217 metrów pod ziemią. 400 osób zjechało z koszyczkami do kopalni
-
11:33
148 przejść dla zwierząt powstało na drogach szybkiego ruchu w Małopolsce
-
10:58
Tragiczny pożar auta w Tarnowie. Jedna osoba nie żyje
-
10:01
O jajku, jajeczku, płodności i plenności...Znaczy o życiu!
-
09:43
Wielkanoc pod Tatrami. "To będą niespodziewanie dobre święta"