W czasie gdy uczestnicy Specjalnego Dnia Kulinarnego podjadali i próbowali swych sił, na antenie Radia Kraków w programie Przystanek Kulinarny, który nadawany był prosto z centrum wydarzeń, czyli z radiowego holu podglądaliśmy co się dzieje -zaczęliśmy od Miłosza Kowalskiego, szefa kuchni restauracji L’atmosphere (Kraków-Balice), wyróżnionego w tym roku w edycji Gault&Millau Tour 2017 w Małopolsce w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej
- A
- A
- A
Przystanek: Specjalny Dzień Kulinarny w Radiu Kraków
Wielki finał akcji #NieMarnuj. W sobotę, 16 grudnia w holu Radia Kraków, zebrali się miłośnicy gotowania, ci co nie lubią marnować i ci, ciekawi, jakie kulinarne pyszności można wyczarować z resztek i takich, co czasem zostają i takich, które w większości domów lądują w koszu. Ambasadorowie akcji społecznej Radia Kraków #NieMarnuj Miłosz Kowalski, Ulla Pałka, Anna i Piotr Wlezieniowie razem z Promotorem Kulinarnym Bartoszem Wilczyńskim przy wsparciu Targu Pietruszkowego (wspaniałe produkty od lokalnych dostawców), gotowali, pokazywali, podpowiadali co można wyczarować z resztek. A uczestnicy, dopytywali, próbowali własnych sił i kosztowali. A było co – chipsy z obierek (zarówno z ziemniaków jak i jabłek) cieszyły się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród tych najmłodszych, pudding z czerstwej chałki drożdżowej oczarował wszystkich, zaskoczeniem były racuchy z chrzanem i miodem. Była też resztkowa sałatka z kaszy orkiszowej, kaszotto z porami i burakami, poczęstunek krakowskiego Targu Pietruszkowego, wspólne nastawianie zakwasu na resztkach chleba i kosztowanie zupy zalewajki, jaką z takiego zakwasu można zrobić. Każdy mógł zabrać Pamiątkę Smaku czyli właśnie taki zakwas z czerstwego chleba żytniego.Rozmawialiśmy też jak ważne w nie marnowaniu jest odpowiedzialne kupowanie. Gościem była Agata Bloswick, pracownik naukowy Uniwersytetu Jagiellońskiego, działaczka krakowskiej inicjatywy aDaSie, pokazującej, że a właśnie, że się da, która od trzech lat stara się wcielać na co dzień ideę zero waste, starając się, by w jej domu nic się nie marnowało.
Gotowanie powinno być przyjemnością i przygodą - jak się rodzą pomysły na resztkowe dania i dlaczego, że trzeba być szefem kuchni by móc w kuchni wyczarować coś z niczego mówiły ambasadorki akcji #NieMarnuj Anna Wlezień i Ulla Pałka prowadzące blogi „Życie od Kuchni” i „Kuchnia na Wzgórzu” .
Jak kupować odpowiedzialnie, dlaczego ważne jest zwracanie uwagi na to skąd pochodzi dany produkt i jak został wyprodukowany. A przede wszystkim dlaczego warto kupować u zaufanych, lokalnych dostawców – wyjaśniał Artur Kinasz z Fundacji Targ Pietruszkowy w Krakowie.
W programie nie zabrakło książki. Przyniosła ją jak zwykle Paulina Bandura z krakowskiej księgarni pod Globusem. Tym tygodniu polecaną pozycją była „Kuchnia na Plebanii” .
Komentarze (0)
Najnowsze
-
20:17
Dyrektor MOPS: W pomocy społecznej w Polsce zarabia się słabo
-
18:47
Polscy biegacze narciarscy sprawdzą formę w Norwegii
-
18:30
Kraków wraca na żużlową mapę Polski!
-
17:31
Jak zaklinował się tramwaj na Kliny. Konsultacje odwołane, projekt się opóźni
-
16:43
Do tego lokalu powinny ustawiać się kolejki. Aby przetrwać, musi prowadzić zbiórkę
-
16:37
Catering dietetyczny vs. gotowanie w domu – co się bardziej opłaca?
-
16:34
Czym jest opłata turystyczna?
-
16:34
Sprawny i szczęśliwy pies dzięki odpowiedniej karmie – jak wybrać najlepszą dla swojego pupila?
-
16:07
Kosiniak-Kamysz w Krakowie: Zgoda Ukrainy na ekshumację ofiar rzezi wołyńskiej to również zasługa PSL
-
15:49
Czy zdymisjonowana dyrektorka Mocaku jest prześladowana jak... ortodoksyjny Żyd?
-
15:48
Burmistrz Trzebini: rozważamy warianty, nie bierzemy pod uwagę zamknięcia elektrowni Siersza