W ramach Święta Obwarzanka na Małym Rynku w Krakowie był konkurs na....potrawę z obwarzanka. O swoich pomysłach na takie dania opowiadali nam laureaci konkursu Wiktoria Wojcieszko, Dymytro Stadnyk i Helena Kaim, uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych numer 2 w Krakowie, a także dyrektor szkoły Andrzej Ptasznik.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny zajada się krakowskim obwarzankiem
Jest niewątpliwie symbolem Krakowa i kultowym elementem krakowskich kulinariów. To chyba też jedyny na świecie – powiedzmy – „fast food” o kilkusetletniej tradycji. Sobotni Przystanek Kulinarny Radia Kraków kręcił się - i to dosłownie – wokół krakowskiego OBWARZANKA. Nie bez powodu, bo właśnie w sobotę na Małym Rynku obchodzone było Święto Obwarzanka, niezwykłego wypieku od lat wyrabianego ręcznie, wpisanego na listę produktów tradycyjnych i chronionego oznaczeniem geograficznym przez Unię Europejską. Data święta nie jest przypadkowa – nawiązuje bowiem do przywilejów nadanych przez Jana Olbrachta 26 maja 1496 roku, na mocy których obwarzanki mogli piec i sprzedawać tylko piekarze krakowscy. Dziś obwarzanek z unijnym certyfikatem wypieka osiem krakowskich piekarni.
Obwarzanek promuje Kraków a jego święto może stać się obowiązkowym punktem dla kulinarnych turystów. O tym, że turystyka kulinarna to tak naprawdę stan umysłu rozmawialiśmy w wyjątkowym wywiadzie z Lucy Long, badaczką kultury kulinarnej, profesor Uniwersytetu stanowego w Ohio, członkiem Instytutu Smithsona -największego kompleksu muzeów i instytucji badawczych na świecie. To ona wymyśliła termin "turystyka kulinarna", jest cytowana w niemal wszystkich artykułach i pracach na ten temat. Uczą się o niej studenci, a jej książka "Turystyka kulinarna" była przełomem w pojmowaniu tego zjawiska.

O historii krakowskiego obwarzanka, skąd się wziął i dlaczego tak właśnie się nazywa, opowiadał doktor Marcin Gadocha z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, współautor książki poświęconej właśnie krakowskiemu obwarzankowi

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też Paulina Bandura z Księgarni pod Globusem z iście krakowską propozycją książkową.

Komentarze (0)
Najnowsze
-
21:33
Piękne konie, wysokie przeszkody. Cavaliada 2025 na zdjęciach Kamila Szyjki
-
21:03
Pogodna i dobra sobota w tarnowskim azylu. Sześć psów znalazło dom
-
19:55
Komunikat Watykanu: stan zdrowia papieża dalej jest krytyczny
-
19:46
Cavaliada: Czech Opatrny wygrał konkurs Średniej Rundy w Krakowie
-
19:01
Czy pingwin wiedział, że "nadszedł kres"? Jak natura obchodzi się ze starością?
-
18:24
Abp Jędraszewski w 40-lecie protestu głodowego w Bieżanowie: „masy wierzących” nie uległy
-
17:27
Topnieje klub radnych PiS w sądeckiej Radzie Miasta
-
17:12
Termalica remisuje z ostatnią drużyną w tabeli. Relacja minuta po minucie
-
16:45
W połowie roku gotowa będzie nowa wystawa polska w Muzeum Auschwitz
-
16:13
Tarnów wciąż kocha piłkę ręczną. Młodzież odnosi wiele sukcesów