W ramach Święta Obwarzanka na Małym Rynku w Krakowie był konkurs na....potrawę z obwarzanka. O swoich pomysłach na takie dania opowiadali nam laureaci konkursu Wiktoria Wojcieszko, Dymytro Stadnyk i Helena Kaim, uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych numer 2 w Krakowie, a także dyrektor szkoły Andrzej Ptasznik.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny zajada się krakowskim obwarzankiem
Jest niewątpliwie symbolem Krakowa i kultowym elementem krakowskich kulinariów. To chyba też jedyny na świecie – powiedzmy – „fast food” o kilkusetletniej tradycji. Sobotni Przystanek Kulinarny Radia Kraków kręcił się - i to dosłownie – wokół krakowskiego OBWARZANKA. Nie bez powodu, bo właśnie w sobotę na Małym Rynku obchodzone było Święto Obwarzanka, niezwykłego wypieku od lat wyrabianego ręcznie, wpisanego na listę produktów tradycyjnych i chronionego oznaczeniem geograficznym przez Unię Europejską. Data święta nie jest przypadkowa – nawiązuje bowiem do przywilejów nadanych przez Jana Olbrachta 26 maja 1496 roku, na mocy których obwarzanki mogli piec i sprzedawać tylko piekarze krakowscy. Dziś obwarzanek z unijnym certyfikatem wypieka osiem krakowskich piekarni.Obwarzanek promuje Kraków a jego święto może stać się obowiązkowym punktem dla kulinarnych turystów. O tym, że turystyka kulinarna to tak naprawdę stan umysłu rozmawialiśmy w wyjątkowym wywiadzie z Lucy Long, badaczką kultury kulinarnej, profesor Uniwersytetu stanowego w Ohio, członkiem Instytutu Smithsona -największego kompleksu muzeów i instytucji badawczych na świecie. To ona wymyśliła termin "turystyka kulinarna", jest cytowana w niemal wszystkich artykułach i pracach na ten temat. Uczą się o niej studenci, a jej książka "Turystyka kulinarna" była przełomem w pojmowaniu tego zjawiska.
O historii krakowskiego obwarzanka, skąd się wziął i dlaczego tak właśnie się nazywa, opowiadał doktor Marcin Gadocha z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, współautor książki poświęconej właśnie krakowskiemu obwarzankowi
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też Paulina Bandura z Księgarni pod Globusem z iście krakowską propozycją książkową.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
18:53
Prof. Bartłomiej Biga: "Populizm w ekonomii to zbyt uproszczona odpowiedź na poważny problem"
-
18:20
Co kryją krypty kościoła w Chrzanowie? Naukowcy już to wiedzą
-
17:46
Czerwona woda w potoku Rzewnym w Krakowie. To już kolejna zanieczyszczona rzeka
-
16:42
Tarnowska firma bada sprawę zakupu nieruchomości przez Instytut Dmowskiego od "słupa". W tle korupcja?
-
16:27
Osiedle Kliny czeka rozbudowa. Deweloperzy przeznaczą na nią 100 mln zł
-
16:03
Mieszkańcy chcą uratować lokalną atrakcję przed dewastacją. Właściciel terenu: "Na moich stawach jest porządek"
-
15:12
Skargi i apele nie pomagają. Resztki jedzenia wciąż zaśmiecają nowohuckie trawniki i chodniki
-
14:46
Kiedy mróz zatrzaskuje drzwi – skuteczne sposoby na awaryjne otwarcie samochodu
-
14:42
Tutaj nie liczą się umiejętności czy wiek. Ceramika jest dla każdego!
-
14:33
Pijany ojciec wiózł samochodem ośmiolatka, miał 3,7 promila
-
11:00
Tutaj nie liczą się umiejętności czy wiek. Ceramika jest dla każdego!