Jak mówili nam Hanna i Wojciech Komperdowie i Stanisław Skubisz praca na hali z owcami to praca od bardzo wczesnego poranka do wieczora.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na "oscypkowej" hali
Oscypki to jeden z ulubionych serów Polaków. Nie każdy jednak wie, że są niezwykle cenne. Są jednym z trzech polskich produktów w Światowej Arce Smaku, projekcie ekologicznym, który za cel postawił sobie zachowanie dla potomności najlepszych i najbardziej niezwykłych produktów kulinarnych w niezmienionej formie. Oscypki kojarzą sie nam z Tatrami, ale bacówki wyrabiające sery z owczego mleka rozsiane są nie tylko na Podhalu. W sobotnim Przystanku Kulinarnym byliśmy na Hali Majerz w Pienińskim Parku Narodowym, gdzie także powstają oscypki, redykołki, bundz czy żentyca. Z bacówki Wojciecha Komperdy pochodzą oscypki, którymi zajadał się następca brytyjskiego tronu książę Karol, a także prymas Polski Józef Glemp, czy metropolita krakowski arcybiskup Marek Jędraszewski.Bacowie Wojciech Komperda i Stanisław Skubisz pokazali nam bacówkę - miejsce, gdzie powstają sery i nie tylko. By powstał idealny ser potrzeba wiele pracy i.....serca.
Przystanek Kulinarny na Hali Majerz w Pienińskim Parku Narodowym.
Zdradzili nam też po czym poznać dobrego oscypka.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też książkowa propozycja i Paulina Bandura z krakowskiej księgarni Pod Globusem.
crop_free
1
/ 7
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:00
Najstarsza żywa religia świata. Paradoksy i sprzeczności hinduizmu
-
20:17
Grała dla kuracjuszy 150 lat, teraz czeka ją likwidacja? Muzycy boją się o przyszłość Krynickiej Orkiestry Zdrojowej
-
20:09
Wciornastki – fascynujące, choć uciążliwe owady
-
20:07
Ile kosztuje Wigilia wolna od pracy?
-
19:55
„Nie trzeba mieć zasobnego portfela, żeby zacząć przygodę z numizmatyką"
-
19:48
"Czujemy się jak meble". Pracownicy krakowskiego magistratu zaniepokojeni zmianami
-
18:33
„Nie trzeba mieć zasobnego portfela, żeby zacząć przygodę z numizmatyką"
-
18:27
Miało być rzadziej ... będzie drożej. Tarnów podnosi opłatę śmieciową
-
17:40
Małopolskie Laury rozdane
-
16:41
Jest zgoda na przeprowadzenie ekshumacji ofiar rzezi wołyńskiej. „Byłbym tu ostrożny” – mówi b. ambasador RP w Ukrainie
-
16:27
Pierwsze mieszkanie, drugie, dziesiąte... a dom jednorodzinny. Kreatywność dewelopera w Borku Fałęckim
-
15:50
Zmuszali dzieci do żebrania, usłyszeli wyrok za handel ludźmi