Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości w stu restauracjach serwowane jest specjalne menu - menu niepodległościowe - inspirowane różnymi regionami i kuchniami historycznej Polski. To historyczne potrawy jednak w nowoczesnej interpretacji - na czym to polega - tłumaczył szef kuchni krakowskiej restauracji Biała Róża Łukasz Cichy.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na 100-lecie niepodległości
Historyczne zakręty kuchni polskiej w Przystanku Kulinarnym. W związku ze Świętem Niepodległości, program poświęciliśmy kuchni staropolskiej, tej zapomnianej, a teraz pomału odkrywanej przez historyków, dla których kuchnia jest ważną częścią życia społecznego i gospodarczego. Wystarczy sięgnąć do starych ksiąg kucharskich - takich jak spisana na Zamku w Wiśniczu i wydana w Krakowie - w 1682-gim roku pierwsza polska książka kucharska - "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa kuchmistrza Stanisława Czernieckiego. Znajdują się nie tylko same przepisy, których jest 333. To także kopalnia wiedzy o staropolskich zwyczajach i kulturze stołu, która obowiązywała w 17-to wiecznej Polsce. O tym dlaczego tak ważne jest sięganie do historii kulinarnej, co daje nam przywracanie pamięci o starych przepisach, opowiadali autorzy nowej książki "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" – profesor Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika oraz Magdalenia Kasprzyk-Chevriaux z wykształcenia prawniczka, z pasji dziennikarka kulinarna, specjalizuje się w historii kuchni polskiej.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym pojawiła się Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, tym razem oczywiście z książką pełną historii.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
10:10
Coraz bliżej wyjątkowego przedsięwzięcia w Chrzanowie. Pokopalniany obszar zyska nowe życie
-
09:57
Daria Gosek Popiołek: duopol trzeba przerwać
-
09:40
Stereophonics - Make 'em Laugh, Make 'em Cry, Make 'em Wait
-
09:25
Zachwyca, choć zrobiono ją z… pocisków. Sztuka okopowa w Gorlicach
-
07:31
Kraków wyróżniony za odnowienie fortu "Kościuszko"
-
06:35
Ekspresowa modernizacja toru żużlowego w Mościcach. To jednak nie wystarczy
-
06:18
Ciepły i słoneczny początek tygodnia w Krakowie
-
06:09
Groźny wypadek w Czchowie: jest ofiara śmiertelna, pięć osób poszkodowanych. Droga całkowicie zablokowana
-
21:05
Ghosting, gaslighting, lovebombing - nowe spojrzenie na zachowania w relacjach
-
18:38
To oni pomagali ofiarom wypadku w alei Róż. Teraz Kraków docenił tę pomoc
-
17:38
Bycza interwencja. Strażacy uratowali zwierzę, które wpadło do Dunajca
-
17:18
Izabela Marcisz: Dużo mnie to kosztowało, ale jestem zadowolona z tego, co mam