Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości w stu restauracjach serwowane jest specjalne menu - menu niepodległościowe - inspirowane różnymi regionami i kuchniami historycznej Polski. To historyczne potrawy jednak w nowoczesnej interpretacji - na czym to polega - tłumaczył szef kuchni krakowskiej restauracji Biała Róża Łukasz Cichy.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na 100-lecie niepodległości
Historyczne zakręty kuchni polskiej w Przystanku Kulinarnym. W związku ze Świętem Niepodległości, program poświęciliśmy kuchni staropolskiej, tej zapomnianej, a teraz pomału odkrywanej przez historyków, dla których kuchnia jest ważną częścią życia społecznego i gospodarczego. Wystarczy sięgnąć do starych ksiąg kucharskich - takich jak spisana na Zamku w Wiśniczu i wydana w Krakowie - w 1682-gim roku pierwsza polska książka kucharska - "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa kuchmistrza Stanisława Czernieckiego. Znajdują się nie tylko same przepisy, których jest 333. To także kopalnia wiedzy o staropolskich zwyczajach i kulturze stołu, która obowiązywała w 17-to wiecznej Polsce. O tym dlaczego tak ważne jest sięganie do historii kulinarnej, co daje nam przywracanie pamięci o starych przepisach, opowiadali autorzy nowej książki "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" – profesor Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika oraz Magdalenia Kasprzyk-Chevriaux z wykształcenia prawniczka, z pasji dziennikarka kulinarna, specjalizuje się w historii kuchni polskiej.Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym pojawiła się Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, tym razem oczywiście z książką pełną historii.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
10:48
Marszałek Sejmu zarządził wybory prezydenckie. Formalnie ruszy kampania
-
09:59
Praca nad uchwałą antyhałasową w Krakowie wre! Komisja zaakceptowała projekt
-
09:44
Trasy narciarskie na Kasprowym Wierchu w przygotowaniu. Jest apel do narciarzy
-
09:28
Ukradł około... 50 złotych z puszki z datkami na chore dzieci. Był już znany policji
-
09:01
Będą spore utrudnienia dla wiernych. Jeszcze w tym miesiącu ruszy remont tarnowskiej Katedry
-
08:15
Łukasz Kmita: Tusk się cieszy, że Trzaskowski słabnie, bo to zagrożenie dla jego pozycji
-
07:50
Oblodzona trakcja sprawiła problemy w całym kraju. Sytuacja już się poprawia
-
07:41
Porządki na tarnowskiej "Marcince". Do 2030 r. częściowa rekonstrukcja i ograniczenia w dostępie do ruin
-
07:26
Krynica staje się ważnym ośrodkiem światowego sportu. Tylko w tym roku dwie ważne imprezy
-
07:12
Pieniądze z KPO na krakowskie tramwaje. Jest duże dofinansowanie!
-
06:55
"Zamknęli mi usta". 30 lat od zaginięcia Roberta Wójtowicza. Ojciec apeluje do prokuratora generalnego o wznowienie śledztwa
-
06:31
Druga Rosjanka pokonana. Teraz pora na... trzecią. Magdalena Fręch w 3. rundzie AO