Bary wzbudzają sentyment. W podróż w czasie do baru mlecznego – kiedyś i dziś zabrała nas Maria Wąchała-Skindzier, historyk, kustosz oddziału Muzeum Historycznego Miasta Krakowa w Nowej Hucie, kurator niedawnej wystawy „Bufet pod Kombinatem”.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i barów mlecznych nostalgiczny czar
Kiedyś były stałym elementem szarej, gastronomicznej rzeczywistości w PRL. Potem już w wolnej Polsce stały się schronieniem i jedyną alternatywą dla szukających ciepłego posiłku za małe pieniądze. W ostatnim czasie przeszły do kategorii kultowych "miejscówek". W sobotnim Przystanku Kulinarnym bohaterem był bar mleczny. Przenieśliśmy się w czasie by "zobaczyć" jak wyglądały i co serwowały kiedyś, sprawdzaliśmy co się zmieniło i jak wyglądają teraz. Jakie mamy z nimi skojarzenia i wspomnienia. O to mieszkańców Nowego Sącza pytał nasz reporter Bartek NiemiecMaria Wąchała-Skindzier mówiła też mczy barom mlecznym swoista łatka symbolu PRL zaszkodziła i jak bardzo różni się obecne menu barów mlecznych od tego, które królowało kiedyś.
Kraków jest jednym z nielicznych polskich miast, gdzie bary mleczne kwitną. Funkcjonują i te stare, które dobrze pamiętają czasy PRLu i te nowe, które niedawno się otwarły. Nasz reporter Bartek Grzankowski odwiedził taki, który ma już powiedzmy status „kultowego”. Funkcjonuje nieprzerwanie w tym samym miejscu od 1956 roku. To bar mleczny Centralny w Nowej Hucie. A tajemnice barowej kuchni zdradzała mu kierowniczka Baru Centralny Małgorzata Kargol.
Zauważalny renesans barów mlecznych komentowały dziennikarki portalu Have a Bite Karolina Milczanowska i Kati Płachecka.
Oczywiście, jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też propozycja książkowa przygotowana przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
13:42
W ciągu dnia zagłębie kiczu, ale nocą...
-
13:37
Służba w wojsku w regionie tarnowskim wciąż cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem
-
13:35
Litewsko - polska tożsamość
-
13:12
Koszty dodatkowe przy kredycie hipotecznym: Na co trzeba się przygotować?
-
13:05
Bilety kolejowe za złotówkę, atrakcje dla dzieci w mieście. Ferie bez nudy w Małopolsce
-
13:00
Jak dobrać kolor szminki do ust? Poznaj praktyczne wskazówki
-
12:50
Co jeść zimą? Kalarepa, jarmuż, warzywa bulwiaste – dieta sezonowa jest dla nas najzdrowsza
-
12:33
Narty w dłoń i w stronę Błoń! Na największej łące można pobiegać na nartach
-
12:04
Jak zmienią się bulwary wiślane? "Zmiany będą w różnym stopniu, w różnych miejscach"
-
11:58
Dwugłos wojewody i szefa Wód Polskich ws. zbiornika w Szczurowej. Wielki zbiornik czy małe poldery?
-
11:57
Pogodowe anomalie w 2024 roku. W statystykach wysoko zaznaczył się m.in. Tarnów